Crește riscul de nerambursare a creditelor. Guvernatorul Mugur Isărescu: Oamenii au devenit robii aspirației de a-și face o casă

14 iunie 2018, 20:11

Dobânzile sunt în creştere, dar românii se împrumută cu sume tot mai mari şi îşi asumă riscuri prin supraîndatorare. 20% dintre clienţii băncilor plătesc mai mult de jumătate din venituri pe rate. Cum dobânzile sunt în creştere, le va fi tot mai greu să-şi achite datoriile.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu: „Se spune că oamenii care şi-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspiraţii pe care doreau să şi-o îndeplinească, de a-şi face o casă. De a-şi face o casă rapid, fără să aştepte 20-30 de ani. Prin acest raport, vrem să promovăm o discuţie serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul „alba-neagra”: Banca Naţională descurajează sau omoară creditul”.

Prin majorarea ROBOR, ratele plătite pentru un credit ipotecar au crescut cu 15 la sută din martie 2017. La Prima Casă, media creşterii este de 129 de lei. Iar dobânzile sunt pe creştere la nivel mondial.

Potrivit informaţiilor vehiculate în presă, BNR ar lua în calcul limitarea gradului de îndatorare la 50% în cazul creditelor ipotecare şi la 30% pentru cele de consum. Chiar de la 1 iulie. Dar oficialii BNR nu au confirmat aceste date şi nici o dată de aplicare a lor, dar au recunoscut că se fac analize.

Majoritatea băncilor au deja credite în lei cu dobânda fixă. Aceste împrumuturi au crescut în ultimul an de la 6% la 26%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

BNR reacționează după mesajele deepfake cu Mugur Isărescu

Ce se întâmplă cu dobânzile la credite