Crește forța NATO în Marea Neagră. Antrenamente cu aliații și cu țările partenere. Un reportaj de Adelin Petrișor

NATO și-a crescut de la an la an prezența în Marea Neagră, pentru a contrabalansa mișcările Rusiei după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Navele Alianței participă în permanență la antrenamente cu aliații din zonă, inclusiv România, dar și cu Georgia și Ucraina, țări partenere.

09 Decembrie 2019, 19:08 (actualizat 09 Decembrie 2019, 19:46) Știrile TVR |
Crește forța NATO în Marea Neagră
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În 2018, navele de luptă ale NATO au stat în Marea Neagră 120 de zile. Cu un an înainte, adunaseră doar 80.

Alianța are de apărat în zonă interesele țărilor aliate - Bulgaria, România și Turcia, dar și ale țărilor partenere - Ucraina și Georgia.

Contraamiral Josee Kurtz, comandant Grupul Naval 2 al NATO: "În prezent, avem în Marea Neagră câteva provocări strategice importante. Este crucial ca NATO să-şi facă simţită prezenţa în această parte a lumii, să arate solidaritate cu aliaţii şi cu alte naţiuni care fac faţă zi de zi acestor provocări. NATO va fi acolo şi îi va ajuta, dacă va fi nevoie."

Imediat dupa anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în primăvara lui 2014, Rusia și-a sporit semnificativ prezența în zona Mării Negre. NATO i-a dat un răspuns abia la summitul de la Varșovia din 2016, când a hotărât să-și facă simțită prezența în regiune.

Contraamiral Kiril Mihaylov, comandantul Marinei bulgare: "Pentru Bulgaria şi pentru securitatea Europei cred că Marea Neagră e foarte importantă, pentru că noi suntem graniţa UE şi NATO. Modul în care ne apărăm ţara este de fapt modul în care apărăm UE şi NATO."

În ultimii ani, NATO a organizat exerciții de amploare în Marea Neagră.

În această primăvară, la Sea Shield au luat parte 2.200 de militari, 14 nave românești şi șase din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI