Craiova şi Cluj Napoca sunt oraşe care nu mai au câini maidanezi pe străzi

21 ianuarie 2023, 18:56

 

De la un număr foarte mare de maidanezi în urmă cu 10 ani, oraşul din Bănie este unul fără câini pe stradă. Schimbarea legislaţiei, implicarea autorităţilor şi înfiinţarea unui adăpost au redus considerabil numărul lor. Iar oamenii pot merge acum în siguranţă prin oraş, faţă de altădată.

Din 2013, Primăria Craiova a înfiinţat adăpostul canin de la Breasta pentru maidanezii adunaţi de pe străzile din oraş, dar şi din localităţile limitrofe. Angajaţii capturează de pe străzi zece câini pe zi.

Acum în adăpostul de la Breasta sunt 213 câini. Ei pot fi adoptaţi în termen de două săptămâni de la capturare. Din decembrie au fost adoptaţi aproape o sută de câini toţi sterilizaţi şi microcipaţi.

La Cluj Napoca sunt 12 ani de când au început campanii de sterilizare gratuite, iar oamenii au înţeles importanţa acestei măsuri. Asociaţiile de protecţie a animalelor au avut un rol foarte important.

Cluj Napoca are şi un centru de gestionare a câinilor fără stăpân. Angajaţii intervin la sesizările cetăţenilor şi ridică prompt câinii de pe stradă. Îi sterilizează şi cu ajutorul ONG-urilor îi dau spre adopţie. În ultimii ani, cei mai mulţi câini au fost adoptaţi în străinătate.

Problema, spun reprezentanţii centrului, este că serviciile lor pot gestiona doar o parte din probleme. Abandonul ţine de stăpânii animalelor, la fel şi sterilizarea şi microciparea.

Aproape 400 de câini au fost ridicaţi, anul trecut, din zonele limitrofe ale Clujului.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite