Crăciun românesc în Italia. În căutarea tradițiilor învățate de la bunici. Daniel Săbăoanu: Creăm nu România noastră, ci un mic colț de Rai aici

24 decembrie 2022, 19:15

Peste 300 de români din Veneto și Friuli au venit la San Dona di Piave să simtă căldura Sărbătorilor de acasă. Spectacolul a fost organizat de Asociația Culturală „Decebal-Traian”.

Sărbătorile departe de casă sunt grele, ne-a declarat o româncă din Italia: ”Noi fiind în străînătate, nu le mai simțim așa tare cum le simțeam când eram copii. Era o mare bucurie că era Crăciunul, anul Nou și apoi Paștele. Alea erau bucuriile principale”

Alături de românii care sunt departe de casă a fost și consulul general al României la Trieste.

”Acasă e România. Chiar dacă suntem plecați, mai mult sau mai puțin timp, citisem ceva legat de Crăciun și era o frază foarte frumoasă care spunea: Crăciunul este acea perioadă a anului în care îți e dor de acasă chiar dacă ești acasă”, spune Cosmin Lotreanu – consulul general al României la Trieste.

Pentru a nu-și pierde tradițiile, copiii se adună la final de săptămână să repete colinde și dansuri populare românești.

Creăm nu România noastră, ci un mic colț de Rai aici, pe teritoriul italian prin anumite evenimente, cum ați văzut și dumneavoastră, ați fost martoră, și în același timp să îi facem pe copiii noștri să fie români. Chiar dacă ei nu sunt români sută la sută, au sânge românesc, s-au născut aici, dar e datoria noastră, de părinte, să-i facem să fie români. Și cu aceste evenimente, în care noi îi punem pe scenă să trăiască bucuria tradiției, a colindului, nu devine o fabulă, o poezie, ceva care vede, mă scuzați, youtube, devine o realitate”, este de părere Daniel Săbăoanu – președinte Asociația Culturală „Decebal-Traian”.

Românii s-au bucurat și de cântece tradiționale interpretate de Raluca Radu, premiată la emisiunea Vedetă Populară.

Copiii au colindat și l-au primit bucuroși pe Moș Crăciun.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite