Cozile foamei, la băncile de alimente din Spania. Aproape o sută de milioane de europeni trăiesc la limita sărăciei, iar România este pe primul loc

4 octombrie 2022, 21:18

Cei care se așază zilnic la rând pentru a primi o porție de mâncare sau alimente de strictă necesitate sunt majoritatea tineri, au copii mici și locuiesc într-o cameră. Deși mulți sunt angajați, salariul nu le ajunge ca să-și închirieze un apartament întreg, mai ales în Madrid.

„Acum 9 luni, când am venit, cheltuiam 100 de euro la supermarket, acum ne-ar trebui dublu.”

„Venitul lunar nu îmi ajunge, soția nu are un serviciu stabil, așa că trebuie să cerem sprijin. O mie de euro nu ne ajung până la sfârșitul lunii, având și doi copii.”

„Înainte, mergeam cu 50 de euro la supermarket și luam o mulțime de lucruri, acum nu mai iau nimic cu 50 de euro.”

În Spania, peste 10 milioane de persoane se află în risc de sărăcie și excluziune socială, adică au venituri lunare de până în 800 de euro, cu 60% sub media națională. Băncile de alimente primesc din ce în ce mai puține donații din cauză că totul s-a scumpit.

Rogelio Poveda, administrator Bancă de Alimente Aluche, Madrid: „Nu mai avem ulei, înainte aveam o familie care ne dona 150 de litri pe săptămână. Lapte, înainte ne donau un bax de 6 cutii, acum – câte un litru.”

Datele ultimului studiu Eurostat arată că în 2021 la nivel european peste 95 de milioane de persoane trăiau la limita sărăciei. România se afla pe primul loc, cu o treime din populație în risc de sărăcie, urmată de Bulgaria, Grecia și Spania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă