Cozi uriașe la secțiile din străinătate. BEC a decis să nu prelungească votarea

26 mai 2019, 17:34

UPDATE BEC a decis să nu prelungească votarea în secțiile din străinătate unde sunt cozi. Vor putea să-și exercite votul doar cei care se află în interiorul secțiilor de votare la ora 21.00.

UPDATE Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secţiile de votare din străinătate, pentru că nu permite legea.

(w460) Răspunsul

FLORENTINA VASILĂŢEANU, preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate (BESVS): „Vrem să transmitem românilor aflaţi în străinătate şi care se plâng că n-ar putea să îşi exprime dreptul de vot până la orele 21 că încercăm să luăm legătura, de altfel am şi transmis către BEC sesizările venite de la secţiile de votare din Italia, îndeosebi, de prelungire a programului peste orele 21, în încercarea de a asigura participarea la procesul de vot a unui număr cât mai mare de cetăţeni români”.

 

Președintele Klaus Iohannis a postat un mesaj mobilizator pentru românii din afara granițelor care se tem că nu vor mai avea timp să voteze:

„Dragi români, oriunde ați vota, în orice oraș al lumii sau în orice sat din România, nimeni nu vă poate bloca dreptul la vot! Vă rog, nu vă pierdeți răbdarea, nu renunțați la votul dumneavoastră din cauza unui guvern incompetent, care vă obligă să stați la cozi uriașe pentru a vă exercita un drept constituțional. Vă mulțumesc pentru că vreți să faceți o Românie mai bună! Solicit autorităților responsabile cu organizarea scrutinului electoral să găsească de urgență soluțiile astfel încât toți românii să poată vota astăzi!”

Ministerul Afacerilor Externe „informează că în prezent toate cele 441 secții de votare organizate în afara României sunt operaționale și funcționează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineții, toate activitățile din secțiile de votare din diaspora se desfășoară în parametri normali. Prezența la vot a cetățenilor români este substanțială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susținute astfel încât ca toți cetățenii români din străinătate să își exercite dreptul de vot”. Întregul comunicat al MAE poate fi citit aici.

Ministrul Afacerilor Externe admite că programul de vot din străinătate poate fi prelungit: Dacă AEP consideră că e legal, se pot lua măsuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite