Cozi uriașe la magazine pentru colectarea pet-urilor, sticlelor și dozelor. A început numărătoarea inversă pentru sistemul de garanţie-returnare

3 octombrie 2023, 17:42

Cu sute de recipiente încărcate în saci ori sacoşe uriaşe, transportate cu bicicleta ori aduse în parcarea supermarketurilor cu maşinile personale, oamenii au dat zilele acestea adevărate probe de răbdare la centrele de reciclare din parcări.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: În momentul în care sistemul va deveni funcţional la nivel naţional, comercianţii se aşteaptă la un interes uriaş pentru reciclare.

Marile lanţuri comerciale au tot testat în ultima perioadă modul în care sistemele de colectare funcţionează.

Tiberiu Dănețiu, directorul de marketing al unui lanţ de hipermarketuri: Un interes foarte mare din partea clienţilor. Pentru fiecare ambalaj adus primeşti 50 de bani sub formă de voucher. Poţi să îi foloseşti pentru a cumpăra toate produsele sau anumite produse. Continuă şi până la 30 noiembrie sub forma asta.

Loredana Samoilă, responsabil comunicare lanț de hypermarketuri: Am reuşit să colectăm în şase zile peste nouă milioane de recipiente, ceea ce este un record absolut pentru noi.

Din 30 noiembrie, toţi comercianţii sunt obligaţi să ofere în schimbul recipientelor aduse de clienţi tichete care pot fi folosite în magazin sau banii cash.

Pentru început, sistemul porneşte cu un singur centru regional, în judeţul Cluj, la Bonţida. Celelalte 4 centre regionale sunt în lucru.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Nu aş vrea să creadă cineva că ne vom plimba prin România sute de km, transportând materii reciclabile care ar putea la fel de bine să ajungă în fabricile de reciclare.

Când vine vorba de reciclare, România e codașa Europei, cu o rată de colectare de aproape 14%, în vreme ce Germania atinge 96-98%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă