Dr. Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca: Subvariantele BA.4 și BA.5 sunt mai puțin severe decât Omicron, dar mai simptomatice. La ATI ajung mai mult pacienții cronici

Dr. Radu Țincu la TVR INFO
Dr. Radu Țincu la TVR INFO
2 august 2022, 16:19

„E clar că urma să avem mai multe valuri, pentru că avem o transmisibilitate mai ridicată a variantelor și subvariantelor Omicron, însă această evoluție naturală a virusului a fost spre diminuarea formelor severe; în spitale nu sunt la fel de mulți pacienți cum se întâmpla anul trecut. Dacă, la varianta Omicron, oamenii aveau doar o durere de gât și își reveneau într-o zi-două, la variantele actuale, este febra de două-trei zile, cu oboseala extremă și cu dureri musculare. Virusul a devenit mai simptomatic în prezent față de februarie-martie ale acestui an”, a explicat dr. Radu Țincu, medic primar de terapie intensivă, la TVR INFO.

CITIȚI ȘI: Numărul cazurilor de COVID confirmate cu BA.5, în creștere în România: din cele 278 de probe analizate în ultima săptămână, 268 au fost cu BA.5

Dr. Țincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală, a mai arătat că, în acest val, persoanele care ajung cu forme grave sau severe la terapie intensivă sunt „pacienți care ajung la ATI în urma unor destabilizări ale bolilor cronice induse de îmbolnăvirea cu COVID-19”.

Referitor la decesul fetiței de un an și o lună, raportat marți, dr. Țincu a spus că „într-o viroza respiratorie, vor exista și forme severe care țin de particularitățile fiecărui individ de a răspunde în fața unui microorganism, nu cred că trebuie să comparăm cu ce s-a întâmplat în valul Delta, când au fost copleșite secțiile de terapie intensivă”.

„Riscul de a ne îmbolnăvi este foarte mare, pentru că aceste variante virale care se schimbă nu mai răspund la fel de bine anticorpilor pe care noi îi producem fie prin boală, fie prin vaccinare. Cred că este imperios necesar să luăm în calcul schimbarea compoziției vaccinului, este nevoie de un vaccin adaptat, nu mai putem să ne vaccinăm cu același vaccin care a fost creat pentru varianta Alpha.

Evoluția naturală a SARS-CoV-2 este una extrem de imprevizibilă și ceea ce îl caracterizează pe acest virus este capacitatea de a suferi mutații, uneori mult prea repede, mutații care nu ne dau timp să studiem, au ajuns să se modifice la două-trei luni de zile, cel mai probabil această caracteristică va face imposibilă eliminarea virusului din circulație și, cel mai probabil, vom avea mari probleme cu obținerea unui vaccin.

CITIȚI ȘI: O fetiță infectată cu COVID, de un an și două luni, a murit în ultimele 24 de ore. În total, 38 de decese raportate marți

Dacă va fi un vaccin pentru aceste mutații (Omicron, cu subvariantele BA.4 și BA.5) el va fi un vaccin eficient, însă dacă continuăm cu mutațiile, probabil nu o să putem ține ritmul cu vaccinarea, iar cel mai probabil vom trăi cu acest virus și ne vom obișnui să facem o viroză respiratorie la câteva luni de zile”, a arătat medicul.

Întrebat despre restricții, dr. Țincu a remarcat că „oamenii nu respectau nici când era necesitate”, însă, „după doi ani de pandemie, cred că toți ar trebui să înțelegem că trebuie să respectăm anumite măsuri pentru a nu ne îmbolnăvi”, iar, dacă ne îmbolnăvim, să rămânem izolați la domiciliu.

„Nu trebuie nici Guvernul, nici instanțele de judecată să valideze sau să invalideze existența virusului, ci cred că o educație sanitară și o responsabilitate față de comunitate ar trebui să ne facă să rămânem la domiciliu”, a conchis medicul.

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite