COVID-19, valul 4. Rata de infectare în Capitală a crescut, iar secțiile de ATI sunt pline

20 septembrie 2021, 12:27

Numărul îmbolnăvirilor de COVID a explodat în ultima săptămână în România, cu tot mai multe județe care se apropie de zona roșie. Spitalele sunt deja în zona de alertă maximă, cu aproape 1000 de pacienți la Terapie Intensivă, 20 dintre aceștia copii. În Capitală, toate cele trei mari spitale care tratează pacienți Covid, „Marius Nasta”, „Victor Babeș” și „Matei Balș” sunt pline.

România a sărit din nou de pragul de 3300 de infectări în condițiile în care s-au făcut doar 21 mii de teste, rapide și PCR. Rata de pozitivare a depășit 15 la sută. Aproape jumătate din județe sunt pe un trend crescător, cu Ilfov și Satu Mare care au sărit deja de 3 cazuri la mia de locuitori. În aceste condiții, presiunea pe spitale este imensă.

În țară mai sunt doar 19 locuri în secțiile de terapie intensivă, iar în București –  niciunul. Asta, în condițiile în care, anul trecut în aceeași perioadă aveam doar 470 de pacienți în ATI.

La Institutul „Marius Nasta” din Capitală conducerea spitalului vrea să deschidă unitatea mobilă și are nevoie de personal.

Aceeași situație și la Institutul „Matei Balș” din Capitală.

În aceste condițiile, în Capitală se caută soluții pentru noi paturi COVID, în secții și la Terapie Intensivă. Spitalul „Victor Babeș” ar putea redeveni în curând spital care să trateze doar pacienții COVID.

În camerele de gardă ale spitalelor de urgență, situația este din ce în ce mai tensionată, dar este ținută sub control, spun medicii. Și asta pentru că mulți vin direct acolo cu simptome.

În toată țara avem în spitale aproape 8000 de pacienți internați cu SARS COV 2. Cazurile grave, spun medicii, sunt majoritar la persoanele nevaccinate.

Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică

Un număr de 19 paturi sunt libere la nivel naţional pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, iar în Bucureşti nu mai sunt paturi libere la acest moment, a informat, luni, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

„În data de 20 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms.ro, la ora 14,00, la nivel naţional, există 1.087 de paturi ATI destinate pacienţilor COVID-19. Dintre acestea, 116 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2 (obstretică – ginecologie, neonatologie, cardiologie etc.). De asemenea, 952 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii ţări. În Bucureşti sunt avizate de DSP 237 de paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19. La nivel naţional sunt libere 19 paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, iar în Bucureşti nu mai sunt paturi libere la acest moment”, precizează sursa citată.

Astfel, mai sunt paturi libere la Arad, Constanţa, Vaslui – câte un pat, la Iaşi – 3, Sibiu – 3, Braşov – 5, Tulcea – 5.

Potrivit aceleiaşi surse, se lucrează pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI, care vor fi disponibile în zilele următoare.

„Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare”, se arată în informare.

În Capitală, în spitalele care tratează bolnavi de Covid-19, „Matei Balș”, „Marius Nasta” și „Victor Babeș”, paturile la ATI sunt ocupate 100%, iar secțiile sunt pline. La Institutul „Matei Balș”,din cele 79 de locuri disponibile, 75 erau ocupate. Situația este asemănătoare la „Matei Balș”, iar la „Victor Babeș”, conducerea spitalului caută soluții pentru extindere. În toate aceste spitale este nevoie de personal pentru ca secțiile să fie extinse, numărul de paturi avizate de DSP să fie suplimentat și mai mulți pacienți să poată fi primiți.

Foarte mulți pacienți așteaptă în camerele de gardă, locurile eliberate dimineața sunt ocupate la prânz de alte persoane care așteaptă.

Cei mai mulți pacienți sunt nevaccinați și vin la spital când lucrurile se agravează.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite