COVID-19. Unul dintre pacienții de la „Matei Balș” care a primit plasmă hiperimună a fost extubat

Tratamentul complex cu plasmă are primele rezultate şi în România pe pacienţii în stare gravă din cauza covid 19. La institutul Matei Balş, trei dintre bolnavii aflaţi la terapie intensivă au primit terapia iar unul dintre ei a fost deja scos de la aparate. Tratamentul cu plasmă de la pacienţi care s-au vindecat de covid a fost şi este aplicat în mai multe state afectate de pandemie.

05 Mai 2020, 15:17 (actualizat 05 Mai 2020, 19:33) Știrile TVR |
Tratamentul cu plasmă, primele rezultate în România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe 28 aprilie Ministerul Sănătăţii a comunicat că s-au făcut primele trei recoltări de plasmă de la pacienţi care s-au vindecat de covid 19. Plasma a fost utilizată în tratarea alor trei bolnavi în stare gravă. Terapia a fost aplicată în Bucureşti la Institutul Matei Balş. Bolnavii trebuie, conform ministerului sanatatii, sa indeplinească mai multe condiţii: sp aibă peste 18 ani, să fie la terapie intensivă şi ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației.

Trei pacienţi aflaţi în stare gravă în secţia de Terapie Intensivă a Institutului „Matei Balş” din Capitală din cauza Covid 19 au primit plasmă hiperimună de la donatori vindecaţi. După câteva zile, unul dintre aceștia nu mai are nevoie de intubaţie, a anunțat doctorul Adrian Marinescu.

„Ei sunt stabili în continuare, chiar unul dintre pacienţi are o evoluţie favorabilă aş spune, este extubat, adică nu mai are nevoie de intubaţie, dar trebuie să facem o precizare, că sunt pacienţi aflaţi în stare critică, au oricum multe dezechilibre la nivelul organismului, adică practic la ei lucrurile sunt foarte fragile”, a spus specialistul în boli infecțioase.

Evoluţia stării de sănătate a pacientului care nu mai este intubat poate fi însă imprevizibilă, aşa că medicii care îl au în grijă sunt în continuare foarte prudenţi. La fel fac şi cu ceilalţi doi pacienţi care au primit plasmă şi care sunt încă intubaţi, în stare critică.

„Aceşti pacienţi au în acelaşi timp mai multe tratamente, antiviral, anticoagulant, de suport, etc, şi atunci la ei evoluţia favorabilă dacă se vede se vede într-un interval mai lung de timp. Tratamentul cu plasmă hiperimună din păcate nu este unul miraculos, oriunde în lume nu există vreo variantă care să ne garanteze sută la sută eficienţa în raport de COVID-19, este o metodă care poate să ajute la pacientul care este în stare critică, împreună cu celelate lucruri care se fac concomitent”, a mai spus doctorul Adrian Marinescu.

 

La Maltei Balş, la terapie intensivă se află şi Înalt preasfinţitul Pimen. Arhiepiscopul Sucevei are 90 de ani iar starea lui s-a agravat şi a fost intubat.
Arhiepiscopul Pimen a fost confirmat cu covid 19 pe 20 aprilie la Suceava şi a fost transferat la Bucureşti cu un elicopter SMURD împreună cu un alt pacient în stare gravă. Ierarhul este unul dintre pacineţii care ar putea beneficia de tratament cu plasmă.

Orice tratament reprezintă însă o şansă în plus la viaţă pentru cei aflaţi în stare critică, aşa că medicii îi îndeamnă pe cei care s-au vindecat de COVID-19 să nu ezite să meargă să doneze plasmă. În secţiile de ATI din spitalele din România specialiştii îngrijesc acum 244 de oameni.

 

Sursa: Mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI