COVID-19. Ungaria prelungește restricțiile până la 1 martie

28 ianuarie 2021, 14:20

Gergely Gulyas a declarat într-o conferinţă de presă că orice relaxare a restricţiilor acum ar duce la un lockdown mai strict mai târziu şi că Ungaria va putea începe să mai renunţe la măsuri dacă numărul cazurilor de coronavirus scade semnificativ sau dacă sunt vaccinate suficient de multe persoane.

„Măsurile adoptate în noiembrie au ajutat la încetinirea şi ţinerea sub control a pandemiei”, a spus şeful de cabinet al premierului. „Experţii spun că, în absenţa unui vaccin, orice relaxare ar duce la un nou val şi chiar la restricţii mai dure mai târziu”, a adăugat Gergely Gulyas.

Actualele măsuri din lockdown, printre care se numără o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea şcolilor gimnaziale şi a restaurantelor, ar urma să expire luni. Gergely Gulyas a spus că guvernul va cere parlamentului să extindă cu 90 de zile prerogativele de urgenţă ale executivului.

Ungaria a vaccinat până joi 161.215 persoane cu doze de la Pfizer şi Moderna, conform guvernului. Gergely Gulyas a spus că vaccinurile care vin prin procesul de achiziţie al UE nu vor fi suficiente pentru a obţine inocularea în masă.

Ungaria, ţară cu o populaţie de circa 10 milioane de locuitori, a raportat 363.450 de cazuri şi 12.291 de decese.

Gergely Gulyas a spus că Ungaria, care săptămâna trecută a devenit primul stat membru al UE care cumpără vaccinul Sputnik V din Rusia, va primi prima tranşă cu aceste doze până la sfârşitul lui februarie, fiind suficiente pentru a inocula 300.000 de persoane.

Guvernul lui Orban este sub presiunea de a redeschide economia cât mai repede posibil, înainte de alegerile legislative din 2022, după ce prăbuşirea cauzată de pandemia de anul trecut a dus la cea mai puternică recesiune în Ungaria de la criza financiară globală.

Gergely Gulyas a precizat că guvernul va accelera procesul de aprobare a vaccinurilor, oferind permisiunea de utilizare în regim de urgenţă oricui vaccin care a fost deja administrat unui număr de cel puţin un milion de persoane la nivel mondial.

Totuşi, a adăugat el, autorităţile sanitare locale vor analiza orice nou vaccin care ar urma să fie folosit în Ungaria.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite