COVID-19 | Spania: Scandal în căminele pentru vârstnici. Administratorii azilurilor susțin că bătrânii care și-au pierdut viața nu au fost primiti în spitale

22 iunie 2020, 12:58

Într-un azil de bătrâni din Madrid au murit 30 de persoane în timpul epidemiei și doar una a fost dusa la spital, după presiuni la serviciul de ambulanta. Administratorii spun că guvernul comunității madrilene a transmis spitalelor să nu mai primească pacienți din centrele de bătrâni, din cauza că unitățile sanitare erau în colaps.

”Am ajuns într-un punct în care am zis: nu se poate! Sistemul sanitar are protocolul lui, dar noi avem o persoană în stare gravă și trebuie transferată la spital. Vârstnicii de care avem grijă au dreptul măcar să primească un tratament”, spune administratorul centrului de îngrijire.

În timpul epidemiei 10 mii de bătrâni au fost transferați în spitale, dar 6000 au murit în centrele de îngrijiri. Rudele se întreabă dacă au primit tratamentul medical de care aveau nevoie.

”Este foarte dificil de aflat. Ceea ce pot să vă spun este că studiile publicate de Jurnalul de Medicină din New England, de exempu, au arătat că în anumite situații transferul la spital nu a făcut nicio diferență”, spune purtător de cuvânt al Societății Spaniole de Geriatrie.

Președinta Guvernului Regional susține că a fost nevoie de un protocol strict pentru tranferul pacienților la spital, dar că nimeni nu a fost lăsat fără asistenta medicală. Judecătorii vor decide însă de partea cui se află adevărul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite