COVID-19 | Pericolul nevăzut al pandemiei: Pacienții cu boli cronice nu sunt primiți în spitale și își întrerup tratamentele

Perioada pandemiei a adus probleme în plus pentru pacienții cu boli cronice. Lunile trecute, doar cei cu urgențe au avut prioritate, astfel că nu au fost primiți în spitale și și-au întrerupt tratamentele.

16 Iulie 2020, 09:48 (actualizat 16 Iulie 2020, 10:04) |
Tratamente intrerupte din cauza pandemiei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Mihai a fost depistat cu afecțiuni hepatice acum opt ani, iar la începutul primăverii medicii l-au anunțat că va fi inclus în programul de tratament fără interferon, care are o rată de vindecare de peste 95%. În martie a mers la spital pentru analize și urmă să fie chemat la tratament, dar a fost instituită starea de urgență.

”La începutul lui martie am fost chemat pentru niște analize și de atunci nu mai știu nimic. A intervenit și altceva. Datorită problemelor la ficat, am făcut și un infarct. Acum trebuie să-mi pună ceva stimulator în luna august. Nici la acela nu știu dacă mă pot duce”, povestește Mihai.

În perioada pandemiei, unii pacienți cu afecțiuni hepatice nu și-au putut continuă tratamentul și nu au avut informații despre evoluția bolii. Acum își pot face programări, dar un loc disponibil este uneori și peste câteva luni. Medicii spun că măsurile impuse au limitat posibilitatea de a primi pacienții în regim normal.

Dacă nu își continuă tratamentul, starea bolnavilor de ciroză se poate agrava brusc, iar medicii spun că astfel de cazuri au avut loc deja. Efectele negative ale unui tratament amânat depind de stadiul bolii.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice a făcut o solicitare către Ministerul Sănătății, dar răspunsul primit nu precizează lista spitalelor de boli infecțioase care ies de sub incidența Covid și pot primi pacienți cu boli hepatice.

Specialiștii transmit că pacienții ar trebui monitorizați și de medicii de familie, iar acolo unde este posibil, să fie tratați în spitale mai mici, pentru a evita deplasarea și aglomerația în centrele mari.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 9°C
IASI 9°C 5°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 9°C 6°C
CRAIOVA 12°C 7°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI