COVID-19 a provocat cea mai gravă criză pentru copii constatată de UNICEF în cei 75 de ani de existenţă

Pandemia de COVID-19 a provocat cea mai gravă criză pentru copii constatată de UNICEF în cei 75 de ani de existenţă, afirmă agenţia într-un raport publicat joi, relatează dpa.

09 Decembrie 2021, 11:54 (actualizat 09 Decembrie 2021, 13:18) Știrile TVR |
Covid-19 / FOTO: shutterstock.com

UNICEF a declarat că pandemia de COVID-19 reprezintă o provocare pentru deceniile de progres înregistrate în aspecte cheie care privesc copiii, între care sărăcia, accesul la educaţie, nutriţie şi sănătate mentală.

Directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore, a declarat că impactul la scară largă al COVID-19 continuă să se adâncească, intensificând sărăcia, inegalitatea şi ameninţând drepturile copiilor.

"În timp ce numărul copiilor care sunt înfometaţi, nu merg la şcoală, sunt abuzaţi, trăiesc în sărăcie sau sunt forţaţi să se căsătorească creşte, numărul copiilor care au acces la asistenţă medicală, vaccinuri, hrană suficientă şi servicii esenţiale este în scădere. Într-un an în care ar trebui să privim înainte, noi facem paşi înapoi", a mai spus ea.

Potrivit raportului, în prezent se estimează că alţi 100 de milioane de copii trăiesc în sărăcie multidimensională din cauza pandemiei, în creştere cu 10% faţă de 2019.

În 2020, peste 23 de milioane de copii nu au fost inoculaţi cu vaccinurile esenţiale - o creştere cu aproape 4 milioane faţă de 2019 şi cel mai mare număr în ultimii 11 ani, se afirmă în raport.

"Într-o eră a unei pandemii globale, a conflictelor în creştere şi a agravării schimbărilor climatice, niciodată o abordare centrată pe copii nu a fost într-un moment mai critic ca astăzi", a mai spus Fore.

"Suntem la o răscruce. Pe măsură ce lucrăm cu guverne, donatori şi alte organizaţii pentru a contura drumul nostru comun pentru următorii 75 de ani, copiii trebuie puşi în prim plan în ceea ce priveşte investiţiile şi pe ultimul în ceea ce priveşte tăierile de cheltuieli. Promisiunea viitorului nostru depinde de priorităţile pe care le stabilim în prezent", a subliniat directoarea UNICEF.

 

 

 

 

sursa agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI