Covid-19 și seceta scumpesc alimentele. Producătorii au pierderi de milioane de euro din cauza crizei sanitare

11 mai 2020, 18:14

Mihai Bacrău este fermier și cultivă cereale pe 600 de hectare în județul Ilfov. Spune că are pierderi mari din cauza secetei fară precedent.

“Producția de grâu și de rapiță va fi la jumătate. Cerealele s-ar putea să se scumpească foarte mult, deoarece în țară este secetă peste tot. Acum kilogramul de grâu s-a scumpit. Este undeva la 0,85 -0,90 de bani. Nu se știe la recoltat cât va ajunge”, spune fermierul.

Procesatorii și-au făcut calcule și anunță preturi mai mari la produsele de panificație, din vară. Cerealele s-au scumpit deja pe burse, după ce mai multe țări și-au anunțat intenția de a limita exporturile, în contextul pandemiei de coronavirus.

“Deja prețul grâului a crescut foarte mult în ultimele două luni (…) cu circa 30 de euro pe tonă. Morarii deja au scumpit făina. Când ai cheltuielile mai mari decât prețul la care vinzi nu ai ce să faci decât să modifici prețul. Este vorba de 10 bani, 20 de bani, până la 50 de bani pe bucata de pâine”, precizează Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase.

“Va conduce evident la creșterea prețului la furaje și de aici, evident, influențele vor fi la prețul cărnii de pasăre de vită și porc. Pentru moment, creșterea prețurilor nu este justificată. În momentul de față există materie primă suficientă, iar dacă prețurile la unele produse au crescut se datorează comerciantului”, a spus Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară „Sindalimenta”.

Procesatorii din industria cărnii au rămas cu stocuri mari de alimente. Vânzările au scăzut cu până la 20% față de perioada similară a anului trecut, în contextul în care este suspendată activitatea restaurantelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite