Cotele de vânătoare la mistreţi, suplimentate pentru stârpirea pestei porcine. Vor fi vânate și vulpea, şacalul, cioara grivă şi coţofana. WWF atrage atenția că fauna sălbatică e în pericol

În țară, crește numărul focarelor de pestă porcină africană. Sunt, până acum, aproximativ 800 de zone cu probleme. Oamenii sunt disperaţi, iar autorităţile par că au scăpat situația de sub control. Ca să ţină virusul în frâu, ministerul Apelor şi Pădurilor a suplimentat cotele de vânătoare la mistreţi. Pe lista animalelor care vor fi ucise au fost trecute vulpea, şacalul, cioara grivă şi coţofana. ONG-urile critică însă măsura și spun că astfel s-ar răspândi boala, în loc să fie controlată.

 

05 Septembrie 2018, 19:54 (actualizat 05 Septembrie 2018, 19:57) |
Vânate pentru stârpirea pestei porcine
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Organizația World Wide Fund România (WWF)  atrage atenţia că noile măsuri de combatere a pestei porcine africane, aprobate recent de ministerul Apelor şi Pădurilor, vor avea consecinţe dezastruoase asupra faunei sălbatice din ţara noastră. Ministerul a dat un ordin care prevede, pe lângă suplimentarea cotelor de vânătoare la porcii mistreţi, vânarea integrală a cotelor de recoltă la speciile şacal, vulpe, cioară grivă şi coţofană.

"Acest ordin nu va rezolva problema, dimpotrivă, o va amplifica. Prin simpla prezenţă a vânătorilor în zonele afectate şi prin sunetul focurilor de armă, se va crea un deranj major, iar mistreţii purtători activi ai virusului probabil se vor muta în alte zone" , susține organizația.

Reprezentanţii WWF spun că măsurile sunt extreme şi fără susţinere ştiinţifică fiind, în unele cazuri, în contradicţie cu strategia Uniunii Europene de combatere a pestei porcine africane. Şi reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române au transmis că vânarea mistreţilor poate duce la extinderea focarelor de pestă porcină africană.

Specialiştii cred că măcar în ultimul ceas ar trebui luate măsuri astfel încât să se împiedice răspândirea virusului.

În teren, suplimentarea cotelor de vânătoare la mistreţi îi bucură pe cei din localităţile ameninţate zilnic de mistreţi.

În toată ţara, 10 judeţe sunt sub asediul pestei porcine africane.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI