Cota unică, modificată de anul viitor. Guvernul vrea să introducă taxarea venitului global al familiilor

12 aprilie 2017, 19:32

De anul viitor ar urma să fim impozitaţi pe venitul global. Iar cota actuală de 16% va fi scăzută la 10%, după cum a anunţat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Taxarea veniturilor se va face pe gospodărie, un concept care acum nu există în România. Dar care se aplică în Statele Unite şi alte ţări. Astfel, familiile îşi vor putea deduce anumite cheltuieli la sfârşit de an, pe baza facturilor fiscale. De exemplu, meditaţiile copiilor, serviciile medicale sau investiţiile făcute în locuinţe.

Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor: „Dacă un salariat realizează venitul principal dintr-o relație de angajare, în fiecare lună va fi impozitat cu cota de 10% pe venitul principal realizat din salarii. Dar la sfârșitul anului va trebui să dea o declarație fiscală în legătură cu toate veniturile realizate. Pe baza acestei declarații fiscale se va face o regularizare. Cotă progresivă nu, există cotă unică de 10% și există o facilitate sub 0% pentru veniturile sub 2.000 de lei”.

Pentru calcularea impozitului în noua formă, românii vor avea nevoie de experţi fiscali. Statul va crea un corp al experţilor care îi va consilia gratuit pe contribuabili.

Cristian Pârvan, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România: „Principalul dezavantaj care va fi foarte repede evidențiat – nepregătirea sistemului fiscal de a aborda o astfel de schimbare. Avantajele ar fi o anumită coerență în acordarea diverselor forme de ajutoare. Prin acea declarație de patrimoniu ne lămurim și noi toate mătușile Tamara din țară. Acuma, dacă mătușa Tamara are o pensie de 800-1.000 de lei, dar 2 vile și 30 de terenuri, va fi ochestiune interesantă”.

Adrian Bența, consultant fiscal: „Fiind un sistem progresiv, din punctul meu de vedere, pentru că așa este el făcut, cu siguranță cei cu venituri mai mari vor plăti mai mult”.

În varianta luată în discuţie, noua formulă de impozitare se va putea aplica la veniturile totale ale persoanelor care trăiesc într-o gospodărie, indiferent dacă sunt sau nu rude.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă