Cota unică, modificată de anul viitor. Guvernul vrea să introducă taxarea venitului global al familiilor

De anul viitor am putea avea un nou sistem de impozitare. Guvernul vrea să taxeze venitul global al familiilor, nu al persoanelor fizice şi să introducă şi impozitul pe gospodărie, idee inspirată din modelul american. Astfel, mai multe cheltuieli vor putea fi scăzute din sumele plătite la stat. Însă discuţiile sunt abia la început.

12 Aprilie 2017, 19:32 (actualizat 12 Aprilie 2017, 20:28) Știrile TVR |
Impozitul pe gospodărie, în discuție
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De anul viitor ar urma să fim impozitaţi pe venitul global. Iar cota actuală de 16% va fi scăzută la 10%, după cum a anunţat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Taxarea veniturilor se va face pe gospodărie, un concept care acum nu există în România. Dar care se aplică în Statele Unite şi alte ţări. Astfel, familiile îşi vor putea deduce anumite cheltuieli la sfârşit de an, pe baza facturilor fiscale. De exemplu, meditaţiile copiilor, serviciile medicale sau investiţiile făcute în locuinţe.

Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor: "Dacă un salariat realizează venitul principal dintr-o relație de angajare, în fiecare lună va fi impozitat cu cota de 10% pe venitul principal realizat din salarii. Dar la sfârșitul anului va trebui să dea o declarație fiscală în legătură cu toate veniturile realizate. Pe baza acestei declarații fiscale se va face o regularizare. Cotă progresivă nu, există cotă unică de 10% și există o facilitate sub 0% pentru veniturile sub 2.000 de lei".

Pentru calcularea impozitului în noua formă, românii vor avea nevoie de experţi fiscali. Statul va crea un corp al experţilor care îi va consilia gratuit pe contribuabili.

Cristian Pârvan, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România: "Principalul dezavantaj care va fi foarte repede evidențiat - nepregătirea sistemului fiscal de a aborda o astfel de schimbare. Avantajele ar fi o anumită coerență în acordarea diverselor forme de ajutoare. Prin acea declarație de patrimoniu ne lămurim și noi toate mătușile Tamara din țară. Acuma, dacă mătușa Tamara are o pensie de 800-1.000 de lei, dar 2 vile și 30 de terenuri, va fi ochestiune interesantă".

Adrian Bența, consultant fiscal: "Fiind un sistem progresiv, din punctul meu de vedere, pentru că așa este el făcut, cu siguranță cei cu venituri mai mari vor plăti mai mult".

În varianta luată în discuţie, noua formulă de impozitare se va putea aplica la veniturile totale ale persoanelor care trăiesc într-o gospodărie, indiferent dacă sunt sau nu rude.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI