Coşul minim de consum pentru un trai decent. 6762 de lei, valoarea trecută în lege pentru o familie formată din doi adulți și doi copii

17 octombrie 2019, 20:45

2.552 de lei pentru o persoană singură este valoarea coşului minim pentru un trai decent, arată un studiu realizat pentru Fundaţia Friedrich Ebert de către experţi de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii şi Syntex. Au luat în calcul preţurile din septembrie, anul trecut.

Pentru o familie cu doi copii de la oraş, coşul minim se apropie de 6.800 de lei (6.762 de lei).

Peste jumătate din coşul minim sunt cheltuielile pentru alimente şi locuinţă, fără utilităţi şi celelalte nevoi curente. Sunt prevăzuţi bani şi pentru dotarea casei, igienă, educaţie, îngrijirea sănătăţii şi transport, dar şi pentru recreere şi cheltuieli neprevăzute.

Aceasta este şi valoarea coşului minim pentru un trai rezonabil decisă de Comisia de Insolvenţă la Nivel Central. 2.600 de lei lunar, pentru o familie cu doi copii, la oraş, şi 2.100 de lei – la sat – este pragul minim stabilit pentru cheltuielile indispensabile.

Potrivit Institutului de Statistică, o gospodărie a avut, anul trecut, în medie, venituri de aproape 4300 de lei şi cheltuieli de aproape 3.700 de lei.

Potrivit legii adoptate, valoarea salariului minim ar trebui să ţină cont de coşul minim pentru traiul decent. Acum netul e la jumătate. Şi o treime dintre români sunt în risc de sărăcie.

Consultanţii spun că o creştere abruptă a salariului minim ar duce la falimente, creşteri de preţuri şi muncă la negru.

Dacă legea va fi promulgată, guvernul va decide valoarea coşului minim, care va fi actualizată anual de INS.

Conceptul a fost introdus în anul 2000, dar s-a aplicat doar doi ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite