Costul unui transplant pulmonar în România, ținut secret. "La ce vă foloseşte dvs. informaţia aceasta?"

Costul unui transplant pulmonar la spitalul Sfânta Maria e ţinut la secret, deşi informaţia ar trebui să fie făcută publică. Ministerul Sănătății și Agenţia Naţională de Transplant refuză să spună cât va deconta statul pentru o astfel de intervenţie. Potrivit unor surse, ar fi vorba de aceeaşi sumă cerută anul trecut: în jur de 85 de mii de euro, informație confirmată joi seară și de conducerea spitalului Sfânta Maria.

30 Martie 2017, 22:04 (actualizat 30 Martie 2017, 22:28) Știrile TVR |
Costul transplantului, ținut secret
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministrul Sănătăţii a fost primul de la care am încercat să aflăm cât va deconta statul pentru transplantul pulmonar făcut la spitalul Sfânta Maria.

El a explicat că aceste costuri vor fi puse la dispoziţie prin Departamentul de presă.

Redacţia Ştirilor TVR nu a primit însă nimic.

Şi conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant a refuzat să dea detalii despre costuri.

Și la ce vă foloseşte dvs. informaţia aceasta? (…) Să-mi dea Ministerul de Finanţe aprobarea să vă dau această informaţie (…) E un risc să v-o ofer! Pentru că nu ştiu ce vreţi să faceţi cu ea
, le-a replicat directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, jurnaliştilor TVR.

Potrivit unor surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant şi din Ministerul Sănătăţii, spitalul Sfânta Maria ar fi cerut peste 85 de mii de euro. Suma a fost confirmată şi de asociaţiile de pacienţi.

Pentru fiecare pacient operat la AKH, statul punea în contul clinicii 120.000 de euro. Banii erau folosiţi fie în totalitate, fie parţial, în funcţie de complicaţii.

Sursele TVR susţin că spitalul Sfânta Maria trebuie să prezinte documente justificative pentru costul de 390.000 de lei. De altfel, acestea au lipsit şi anul trecut de la dosar.

Suma solicitată de spitalul Sfânta Maria Ministerului Sănătăţii iniţial era de 460.000 de RON, deci ceva peste 100.000 de euro. Atunci când am întrebat de unde a venit această suma (…) a venit o nouă sumă, și anume una de 390.000 de RON (…) Dacă costurile sunt mai mari ca cele de la Viena, atunci sigur ne putem întreba dar de ce a trebuit să investim 10 milioane, bani pe care probabil îi recuperăm în următorii 100 de ani”, spune fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătăţii a alocat deocamdată bani pentru 3 transplanturi pulmonare care ar urma să se facă la spitalul Sfânta Maria în acest an.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI