Costul creditelor în lei, direct influențat de decizia BNR privind majorarea dobânzii cheie. Inflația ar putea depăși 10% în următoarele luni

9 februarie 2022, 21:55

Dobânda de politică monetară ajunge, după ultima decizie a BNR, la nivelul din 2018 și 2019.

Decizia a fost anticipată de piață, iar indicele ROBOR a crescut brusc, începând de vineri. Creșterile nu se vor opri în curând, spun analiștii.

Creșterea ROBOR din ultimul an înseamnă rate semnificativ mai mari pentru cei cu credite în lei cu dobânzi variabile, luate înainte de mai 2019.

Conform calculatorului bancar FinZoom.ro, pentru un credit de 250 de mii de lei, pe 30 de ani, rata a crescut la aproape 1.630 de lei, cu 280 de lei mai mult decât era în februarie 2021. Iar suma va tot crește, pentru că și ROBOR e de așteptat să crească. Atunci când va ajunge la 4%, și rata va urca la aproape 1.750 de lei, încă 120 de lei în plus.

Abia la finalul anului viitor inflația ar urma să intre în intervalul țintit de BNR, adică sub 3,5%. Prognoza depinde însă de deciziile guvernului de a prelungi unele măsuri de compensare, dar și de alte evoluții, cum ar fi cotațiile materiilor prime, mai ales ale celor energetice și agroalimentare, inclusiv în contextul situației geopolitice Rusia-Ucraina.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă