Costin Miu, ghid montan: “Foarte mulţi spun că sportul de performanţă presupune sacrificii. Presupune sacrificii, nu sacrificări”

25 aprilie 2017, 10:43

“Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în Retezat nu este decât vârful aisbergului. E rezultatul unor întâmplări care se petrec de nişte ani încoace şi care nu ar fi trebuit să se petreacă. În primul rând, aceste recorduri cu care ne place să ne mândrim, din punct de vedere alpinistic nu au nicio relevanţă, nicio valoare. Nu există niciun clasament în lume asta în care să se premieze cel mai tânăr alpinist ajuns pe un munte. Din contră, toate organismele internaţionale ale alpinismului descurajează accesul copiilor la altitudine. Încă nu se ştie cum afectează altitudinea şi condiţiile vitrege de acolo – presiunea scăzută, lipsa oxigenului – dezvoltarea ulterioară a copilului. Pe munte, de la 7.600 de metri în sus începe aşa-zisa zonă a morţii, unde organismul suferă transformări ireversibile. Pur şi simplu, îţi mor celule. Or, un copil de 11-12 ani, care e în plină dezvoltare, nu are ce căuta acolo. Foarte mulţi spun că sportul de performanţă presupune sacrificii. Presupune sacrificii, nu sacrificări”, a precizat Costin Miu.

„Din toată asta ar trebui să rămânem cu un singur lucru: muntele nu îşi ia tribut, muntele nu ucide, neglijenţa ucide”, a încheiat Costin Miu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite