Corpul de control al premierului a sesizat Ministerul Public privind accesul în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări

9 aprilie 2021, 12:41

Pe 7 martie, au existat 181 de încercări nereușite de a accesa platforma, de pe un server privat din Germania. La momentul respectiv, consilierul onorific al ministrului Sănătății, Ștefan Voinea, a explicat că el a încercat să intre pe platformă, însă se afla în țară și nu a dat parola altcuiva.

Verificările au fost cerute de premierul Florin Citu, după ce Ministerul Sănătății a publicat lista tuturor centrelor de vaccinare, inclusiv a celor destinate exclusiv reprezentanților din mai multe instituții ale statului, cu personal considerat esențial.

Guvernul explică într-un comunicat de presă că accesul în acest sistem se face prin username şi parolă de către: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcţii de Sănătate Publică, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, populaţie. Singura condiţie de acces este utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

În urma solicitărilor repetate ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Institutul de Sănătate Publică a acordat accesul ministerului la RENV pentru o interfaţă separată, care conţine doar date numerice, utilizând contul: ‘monitorizare_minister’.

„Ministerul Sănătăţii a nominalizat patru reprezentanţi care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredinţare a unor atribuţii, de stabilire a responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă. La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara graniţelor României (server privat din Germania)„, se arată în comunicat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia