Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a găsit nereguli de natură penală la CNAS. Raportul va ajunge la DNA

2 august 2019, 19:59

Raportul Corpului de Control arată că, între decembrie 2015 şi noiembrie 2016, nu s-a găsit niciun contract încheiat de CNAS pentru întreținerea sistemului cardului de sănătate. Practic, Casa nu avea la cine apela dacă softul nu funcționa, sau componentele hardware se stricau.

Situația s-a repetat și anul acesta. CNAS nu are suficienți specialiști IT, deși mai mulţi angajaţi au participat la cursuri de instruire tehnică printr-un proiect european de 25 de milioane de euro.

„Un singur consilier avea în fişa postului acest lucru. Ori dacă vă imaginaţi că un singur consilier poate să menteneze un sistem de asemenea anvergură…”, a spune ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

În 2016, CNAS a încheiat un contract în valoare de 4 milioane de euro pentru furnizare de servicii de helpdesk, mentenanţă şi suport tehnic pentru card. Corpul de control a găsit în sertarele Casei un proces verbal care arată negru pe alb starea alarmantă a sistemului cardului de sănătate.

„CNAS şi prestatorul au decis că întreg sistemul card electronic e declarat neconform. Tot în acel proces verbal s-a constatat că sistemul nu este securizat şi controlat în acel moment”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Raportul va ajunge la DNA. CNAS nu a dorit să comenteze. În timp ce ies la iveală tot mai multe nereguli: de mai bine de o lună, sistemul informatic nu funcţionează.

Pacienţii sunt nevoiţi să aştepte zeci de minute pe holuri în faţa cabinetelor medicilor, în speranţa că sistemul îşi va reveni.

Medicii spun că atunci când au reuşit să valideze serviciile, sistemul le-a transmis că unii pacienţii nu erau asiguraţi. Deşi, nu era adevărat.

„E frustrant să pleci acasă cu laptopul, e frustrant să validezi peste noapte consultaţii ”, spune medicul de familie Cosmina Berbecel.

CNAS susţine că se lucrează la remedierea problemelor apărute la sistemul informatic.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite