Coronavirusul trece, dar urmările rămân. Studii recente arată că bolnavii care ajung la ATI pot dezvolta afecțiuni psihologice. Specialiștii atrag atenția asupra importanței monitorizării stării de sănătate și după externare

11 aprilie 2021, 14:23

Ana Șerban are 64 de ani. În luna februarie s-a infectat cu noul coronavirus, a fost internată timp de 3 săptămâni în secția de Terapie Intensivă, iar acum are nevoie de recuperare la Clinică de Geriatrie de la Spitalul „C.I.Parhon” din Iași. A rămas cu sechele pulmonare chinuitoare după ce a scăpat de COVID-19.

Mulți dintre pacienții care s-au vindecat de COVID-19 rămân cu probleme neştiute de sănătate… Iar medicii insistă ca toți cei care au avut o formă severă de COVID-19 să fie monitorizaţi de specialişti după externare.

Şi nu doar plămânii rămân afectați. Potrivit unui studiu făcut în Marea Britanie, un pacient din trei se confruntă cu urmări pe termen lung în privința sănătății mintale sau dezvoltă simptome neurologice.

Iar la noi, spun specialiștii, situația poate fi mult mai gravă tocmai din cauza dificultății pe care o au pacienții în accesarea serviciilor psihologice și pentru că mulţi oameni privesc cu neîncredere astfel de afecțiuni.

Tusea persistentă, oboseala, gustul și mirosul modificate pe o perioadă de câteva luni nu sunt semne îngrijorătoare, potrivit medicilor. Iar pacienții își revin complet.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite