Coronavirusul se răspândește în Europa. Uniunea Europeană îi îndeamnă pe oameni să nu cedeze panicii

26 februarie 2020, 18:14

Din Italia, au ajuns persoane infectate în Spania, Franța, Elveția, Austria, Germania, Croația și Grecia.

În acest hotel din Tenerife, sigilat acum, sunt ținuți în carantină peste 700 de oameni. Vor sta izolați două săptămâni, pentru că 4 turiști italieni au fost depistați acolo ca purtători de coronavirus. În total, în intreaga Spanie, sunt cel puțin nouă cazuri, toate importate din Italia.

Autoritățile se străduiesc să liniștească populația, ministrul Sănătății nu e convins de eficineța controlului din aeroporturi, farmaciștii denunță scumpirea  cu până la 70 la sută a măștilor medicale.

Al doilea hotel sigilat din Europa e în Alpii austrieci, la Innsbruck. O angajată a fost testată pozitiv. Călătorise în Italia săptămâna trecută. 12 persoane sunt în carantină, 62 au fost deja testate și nu prezintă niciun simptom. Totul se întâmplă în provincia Tirol, invadată de turiști, dar și coridor vital de transport între Italia și Germania.

În sudul Franței, autoritățile îndeamnă la calm și prudență dupa ce apelurile la ambulanțe au crescut cu până la 25 la sută. Sunt cel puțin 17 cazuri de contaminare în întreaga țară.

Deocamdată nu se pune problema închiderii granițelor pentru că epidemia se poate extinde și fără această măsură. Controalele la frontieră sunt considerate prea puțin eficiente de către medici deoarece simptomele pot fi uneori atipice. Un semn de normalitate este meciul de fotbal de la Lyon dintre Olympique si Juventus Torino, care va avea loc în ciuda îngrijorărilor manifestate de unii reprezentanți ai autorităților. Peste 3000 de suporteri italieni sunt așteptați să urmărească partida din tribune.

Uniunea Europeană se declară gata să coordoneze răspunsurile statelor membre la criză, pentru evitarea abordărilor divergente. Bruxelles-ul cere să fie informat despre planurile de pregătire ale fiecărei țări și îi îndeamnă pe toți cetățenii eruopeni să nu cedeze panicii și să fie atenți la dezinformări.

În China, numărul contaminărilor e în continuă scădere. Cele mai mari focare din lume, în afara Chinei, rămân Coreea de Sud și Iran de unde a început extinderea în Orientul Mijlociu. Statele Unite nu au înregistrat niciun caz, dar autoritățile sanitare americane declară că se așteaptă la apariția epidemiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite