Coronavirusul la copii - simptome care pot induce în eroare. Dacă într-o locuinţă sunt mai multe persoane cu probleme respiratorii, suspiciunea de COVID-19 este mai mare. Ce spun medicii

După începerea şcolii explodează, de obicei, infecţiile virale la copii. Fără test, este foarte dificil pentru oricine să-şi dea seama dacă e vorba despre o simplă răceală sau de o infectare cu virusul SARS-CoV-2. Medicii fac apel la părinţi şi le cer să îi ţină pe copii acasă chiar de la primele semne de boală. Mai mult, copiii ar trebui să fie izolaţi de ceilalţi membri ai familiei, în special de bunici.

14 Septembrie 2020, 21:26 Știrile TVR |
Simptome care pot induce în eroare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De cele mai multe ori, copiii cu COVID-19 nu au simptome sau fac forme uşoare, care pot fi confundate cu manifestările altor afecţiuni.

Puţini îşi pierd gustul şi mirosul, unul dintre semnele precoce de infecţie cu SARS-CoV-2.

Dr. Ștefan Lazăr, șef secție Boli Infecţioase Copii, Spitalul "Victor Babeş" Bucureşti: "Se plâng de dureri în gât, fac febră o zi, două, trei, fac nişte scaune diareice. Sunt nişte manifestări absolut nespecifice. E foarte dificil şi pentru noi, că medici, să tranşăm un diagnostic doar clinic, mai ales că, în cazul copiilor, încep şi infecţiile respiratorii de sezon obişnuite".

Diana Brâncuș, jurnalist TVR: "În caz că le apar simptome de boală, copiii trebuie să rămână acasă, să nu mai meargă la şcoală, insistă specialiştii. Părinţii trebuie să sune medicul de familie, care poate să facă o consultaţie şi la distanţă. Nu este recomandabil să-i ducă pe copii imediat la spital. Camerele de gardă sunt oricum foarte aglomerate, iar cei mici riscă să ia de acolo şi alte boli pe care nu le aveau".

Dacă într-o locuinţă sunt mai multe persoane cu simptome respiratorii, suspiciunea de COVID-19 este mai mare. Purtarea măştii, distanţarea şi igiena sunt reguli care chiar le pot salva viaţa celor mai vulnerabili.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecţioase, Institutul "Matei Balş": "Cei mici, chiar dacă foarte frecvent sunt asimptomatici, pot cu siguranţă să transmită şi studiile au arătat că, în unele situaţii, vorbim de încărcături virale importante care chiar sunt similare cu ce s-ar întâmpla în cazul celor care aveau forme simptomatice grave".

Dr. Ștefan Lazăr, şef secţie Boli Infecţioase Copii, Spitalul "Victor Babeş" Bucureşti: "Școala trebuie făcută nu cu orice preţ, dar luându-se măsuri de precauţie foarte stricte. De asta noi insistăm că rolul primordial îl are părintele. (...) Din păcate, sunt foarte mulţi adulţi care ignoră încă această boală şi un copil are drept model adultul de lângă el".

De la începutul epidemiei, aproape 2.500 de copii cu vârste până la 9 ani au fost diagnosticaţi cu COVID-19, adică 2% din totalul cazurilor confirmate. Numărul celor depistați pozitiv care au vârste intre 10 și 19 ani a depășit 4 mii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI