Coronavirus: Vaccinarea în masă a creat o „oază de sănătate” într-un oraş din Brazilia

Orașul Serrana Brazilia
Orașul Serrana Brazilia
31 mai 2021, 10:17

Cu 45.000 de locuitori, Serrana a devenit o „oază de sănătate” în Brazilia, care ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai grav afectate ţări din lume de pandemia de COVID-19, cu peste 461.000 de decese, în contextul în care acest stat sud-american are o campanie de imunizare foarte lentă din cauza penuriei de vaccinuri.

Oraşul Serrana a făcut obiectul unui studiu desfăşurat de Instituto Butantan, care produce în Brazilia vaccinul Coronavac, dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech.

Atunci când vaccinările au început, Serrana se confrunta cu o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, iar răspândirea virusului a putut să fie controlată după ce 75% din populaţia oraşului a fost vaccinată, potrivit oamenilor de ştiinţă brazilieni.

Cercetătorii locali au împărţit oraşul în patru zone pentru a determina pragul de imunizare necesar pentru a controla răspândirea virusului şi au descoperit că acest lucru a devenit posibil după ce populaţia adultă din trei zone a primit cea de-a doua doză a vaccinului anti-COVID-19.

Numărul cazurilor simptomatice a scăzut cu 80% şi cel al spitalizărilor cu 86%. Numărul deceselor asociate COVID-19 a scăzut cu 95%, potrivit datelor obţinute de Institutul Butantan, citat de TV Globo.

Serrana este înconjurat de localităţi care continuă să se confrunte cu o creştere a cazurilor de COVID-19. Oraşul Ribeirao Preto, aflat la o distanţă de 24 de kilometri de Serrana, a fost plasat în lockdown pentru a controla răspândirea noului coronavirus.

Un experiment similar se află în desfăşurare într-un alt oraş din Sao Paulo, cel mai bogat dintre statele federale braziliene. Autorităţile din Botucatu vor să îi vaccineze pe cei mai mulţi dintre cei 148.000 de locuitori ai acestui oraş cu serul produs de compania AstraZeneca.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite