Coronavirus. Vaccinare în masă la centrul de pregătire a cosmonauților din Rusia

Cosmonauți
Cosmonauți
13 ianuarie 2021, 10:30

Contactat de AFP, serviciul de presă de la Centrul Iuri Gagarin a precizat că aproximativ 40 dintre angajaţii săi, dintr-un total de aproape 1.500, au primit deja prima doză a vaccinului rusesc Sputnik V.

„Antrenamentele continuă şi noi îi vaccinăm cu prioritate pe angajaţii aflaţi în contact permanent cu echipajele care se pregătesc pentru o misiune”, a precizata aceeaşi sursă.

Situat în Oraşul Stelelor, un oraş aflat în apropiere de Moscova şi dedicat angajaţilor agenţiei spaţiale ruse, Centrul de pregătire Iuri Gagarin reprezintă un punct de trecere obligatoriu pentru echipajele spaţiale din Rusia.

La jumătatea lunii decembrie, Rusia a început să vaccineze mai mulţi cosmonauţi – şi rezervele lor – care vor participa la zborurile spaţiale viitoare. Unii dintre ei au primit deja cele două injecţii necesare.

Următorul echipaj rusesc care va fi trimis spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), compus din Oleg Noviţki, Piotr Dubrov şi Serghei Korsakov, urmează să fie lansat de pe cosmodromul Baikonur în aprilie 2021. Oleg Noviţki şi Piotr Dubrov au fost deja vaccinaţi.

Cosmonauţii ruşi aflaţi în prezent la bordul ISS, Serghei Rîjikov şi Serghei Kud-Svercikov, nu au fost vaccinaţi înainte de plecarea lor spre avanpostul orbital, care a avut loc la sfârşitul lunii septembrie. În contextul în care primul vaccin rusesc tocmai fusese înregistrat oficial, ei au declarat atunci că nu doreau să fie inoculaţi, din cauza lipsei de certitudine cu privire la fiabilitatea vaccinului.

Potrivit Fondului de Investiţii Directe din Rusia (RDIF), care a finanţat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, peste 1 milion de persoane au fost deja vaccinate în Rusia.

Această ţară se confruntă în prezent cu cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus, însă autorităţile de la Moscova refuză deocamdată să decreteze un nou lockdown la nivel naţional.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite