Coronavirus: Ţări care au luat măsuri în faţa riscului de inflamaţii cardiace asociat vaccinurilor mARN

Vaccin anti-COVID
Vaccin anti-COVID
25 octombrie 2021, 16:17

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a anunţat în luna iulie că a identificat o posibilă legătură între o foarte rară maladie inflamatoare a inimii şi vaccinurile COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Aceeaşi autoritate europeană precum şi cea similară americană dar şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au susţinut însă că beneficiile acestor vaccinuri pe bază de mARN continuă să fie mai importante decât riscurile, notează Reuters.

Reuters enumeră o serie de măsuri adoptate de unele state în ceea ce priveşte vaccinurile mARN:

Canada – Agenţia canadiană pentru sănătate publică a anunţat că există date care sugerează că astfel de cazuri de inflamaţii ale inimii sunt mai frecvente după vaccinul produs de Moderna decât după cel produs de Pfizer/BioNTech.

Danemarca – Agenţia daneză pentru sănătate a anunţat vineri că va continua să ofere vaccinul produs de Moderna persoanelor sub 18 ani şi a precizat că anunţul făcut miercuri ce sugera o suspendare a campaniei de vaccinare cu acest vaccin ar fi fost, de fapt, o eroare de comunicare.

Finlanda – Autorităţile de la Helsinki au decis să nu mai vaccineze persoanele tinere cu vaccinul de la Moderna şi să-l înlocuiască cu vaccinul produs de Pfizer pentru persoanele născute începând cu anul 1991. Finlanda oferă vaccinuri persoanelor de peste 12 ani.

Hong Kong – O comisie de experţi în sănătate care consiliază guvernul din Hong Kong a recomandat în luna septembrie ca tinerii între 12 şi 17 ani să primească o singură doză de vaccin produs de BioNTech, după rapoartele cu privire la cazuri de inflamări ale inimii ca efecte secundare.

Norvegia – Norvegia a oprit vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani cu a doua doză a unui vaccin anti-COVID-19 până va dispune de mai multe date. La 22 octombrie ministrul sănătăţii a declarat că nu există nicio urgenţă, în condiţiile în care copiii sunt expuşi unui risc mic de a se îmbolnăvi grav de COVID-19. La 2 septembrie Norvegia a decis vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani cu o singură doză din vaccinul Pfizer/BioNTech.

Suedia – Suedia a extins dincolo de data limită iniţială (1 decembrie) decizia de a nu vaccina cu produsul Moderna persoanele mai tinere de 30 de ani din cauza rarelor efecte secundare cardiace, conform unui anunţ făcut la 21 octombrie de agenţia suedeză pentru sănătate publică. Anterior, tot în cursul lunii octombrie, agenţia a anunţat că datele indică o creştere a cazurilor de miocardite şi pericardite în rândul adolescenţilor şi tinerilor adulţi vaccinaţi cu produsul Moderna Spikevax şi a oprit folosirea acestui vaccin pentru toate persoanele născute începând cu anul 1991.

Africa de Sud – Africa de Sud va începe vaccinarea copiilor între vârsta de 12 şi 17 ani cu vaccinul Pfizer, conform ministrului sănătăţii, în cadrul unei strategii pentru intensificarea inoculării elevilor înainte de examenele de sfârşit de an. La sfatul comitetului sud-african de vaccinare, guvernul le oferă adolescenţilor o singură doză din vaccinul Pfizer, din cauza îngrijorărilor cu privire la posibile afecţiuni cardiace.

Marea Britanie – Marea Britanie le-a oferit tuturor copiilor între vârsta de 12 şi 15 ani o singură inoculare cu vaccinul Pfizer/BioNTech. Cea de-a doua doză nu va fi administrată în acest interval de vârstă până cel puţin la primăvară, în aşteptarea mai multor date despre efectele acestor vaccinuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite