Coronavirus-Studiu INSP: 78% dintre cazurile confirmate, înregistrate la persoane cu vârste între 30-69 ani

INSP a realizat o analiză bazată pe date preliminare ale unor anchete epidemiologice aflate în desfășurare. Potrivit documentului, 56% din totalul de cazuri de COVID-19 raportate au fost înregistrate la femei, însă procentul fatalității este semnificativ mai ridicat la bărbați, respectiv peste 63%.Analiza a fost realizată pentru intervalul 26 februarie – 5 aprilie.

10 Aprilie 2020, 16:26 (actualizat 10 Aprilie 2020, 16:30) |
Coronavirus

„În perioada 26 februarie – 5 aprilie 2020 au fost confirmate 4.051 cazuri de infecție cu coronavirus Covid 19, din care 181 decese. Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână”, arată Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Conform sursei citate, rata incidenței aparente la nivel național este de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori, iar cea mai ridicată incidență se înregistrează în județul Suceava.

„În totalul cazurilor raportate se observă o ușoară predominantă a genului feminin (56% din total cazuri, raport M/F este de 0.77). Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani”, mai arată analiza INSP.

Potrivit graficelor Institutului de Sănătate Publică, vârsta medie este de 47.6 ani, iar vârsta mediană de 47 ani, fără diferențe semnificative pe genuri.

„Până la data de 5 aprilie s-au înregistrat 181 de decese. Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66.6 ani (vârsta mediană 69 ani). Vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor. Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate. Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani și cea mai vârstnică 94 ani. S-a evidențiat o predominență a deceselor în rândul bărbaților. Astfel, din totalul celor decedați, 63.5% au fost bărbați, iar raportul M/F în rândul celor decedați a fost de 1.74”, conform sursei arătate anterior.

Analiza relevă și faptul că fatalitatea aparentă a fost semnificativ mai ridicata la bărbați, iar în ceea ce privește clasificarea pe grupe de vârstă, numărul deceselor crește exponențial la persoanele de vârstă înaintate, fără diferențe după 70 de ani.

„41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora. Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână. Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania”, arată sursa citată

Referitor la personal sanitar, analiza arată că 16,3% dintre cei contaminați sunt persoane din rândul cadrelor medicale.

„Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere. Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț). Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă”, arată INSP.

De asemenea, analiza a scos la iveală și faptul că fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții.

La finalul studiului, specialiștii INSP trag niște concluzii:

 Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.

 Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț)

 Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă.

 Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții.

 Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii.

 

Sursă: INSP

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI