Coronavirus: Puţine simptome de COVID-19 lung în primul an după infectare, în caz de afecţiune benignă

Sechele post Covid
Sechele post Covid
12 ianuarie 2023, 13:12

„Majoritatea simptomelor sau a stărilor care se dezvoltă după o infecţie benignă COVID-19 persistă timp de mai multe luni, dar revin la normal într-un interval de un an, afirmă autorii acestui studiu realizat în Israel şi publicat în British Medical Journal (BMJ).

COVID-19 de lungă durată este o afecţiune caracterizată prin persistenţa simptomelor sau prin apariţia unor noi simptome la peste patru săptămâni după infecţia iniţială.

Contactată de AFP, Maytal Bivas-Benita, cercetătoare la Institutul de cercetare KI din Israel şi coautoare a studiului, s-a declarat „încurajată” de aceste rezultate, în contextul îngrijorărilor legate de perioada de timp în care simptomele ar putea să persiste.

„Marea majoritate a pacienţilor se vor simţi bine după un an, iar eu cred că asta este o veste bună”, a declarat cercetătoarea israeliană.

De asemenea, rezultatele studiului arată că „persoanele vaccinate au fost mai puţin expuse la riscul de a dezvolta dificultăţi respiratorii – efectul cel mai des observat în cazul formelor uşoare ale bolii – în comparaţie cu persoanele nevaccinate„, au adăugat autorii cercetării.

Intrând în detalii, doar diferenţe minore au fost observate între pacienţii de sex masculin şi pacienţii de sex feminin. În schimb, copiii au dezvoltat mai puţine efecte secundare decât adulţii în timpul fazei precoce de COVID-19, efecte care au dispărut în majoritatea lor până la sfârşitul aceleiaşi perioade, cu rezultate similare pentru toate variantele de COVID-19 ce au fost testate.

„Aceste rezultate sugerează că, deşi fenomenul COVID-19 lung a stârnit temeri şi a fost îndelung discutat de la începutul pandemiei, marea majoritate a cazurilor de infecţie benignă nu prezintă simptome grave sau cronice pe termen lung”, au precizat cercetătorii israelieni.

Studiul lor a fost realizat în baza dosarelor în format electronic deţinute de a doua companie de asigurări medicale ca mărime din Israel, Maccabi Healthcare Services. Aproape 2 milioane dintre clienţii săi s-au testat pentru depistarea COVID-19 între 1 martie 2020 şi 1 octombrie 2021.

Până în septembrie 2022, cel puţin 17 milioane de persoane din Europa au suferit de COVID lung în primii doi ani ai pandemiei de coronavirus, potrivit unor modele de previziuni computerizate folosite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă