Coronavirus. Italia și Spania raportează cifre în scădere, iar în mai multe țări se reiau o parte din activitățile comerciale

9 aprilie 2020, 21:22

Premierul Pedro Sanchez a mers astăzi în Parlament pentru a cere prelungirea cu 2 săptămâni a stării de urgență.

„După aceste săptămâni de luptă agonizantă începem să observăm că putem ţine sub control focul care a declanşat această pandemiei”, a declarat premierul spaniol.

Chiar și așa, Sanchez a spus că cel mai probabil va fi nevoie de încă o prelungire a stării de urgență și după 26 aprilie. Asta în timp ce în paralel se pregătește o relaxare a restricțiilor pentru companii, în încercarea de restarta economia.

Între timp, mâine este vinerea mare așa că spaniolii au luat cu asalt magazinele care se vor închide de Paște. Se anunță un weekend dificil și pentru polițiștii care au grijă ca oamenii să respecte carantină.

Cu 5 mii de cazuri și prognoza că acestea se vor dubla până la sfârșitul lunii, Cehia a făcut totuși primul pas spre relaxarea restricțiilor: s-au redeschis magazinele de bricolaj, atelierele de reparat biciclete și este permis din nou sportul individual în aer liber.

Rămâne obligativitate purtării de echipament de protecție, mască, mănuși, și păstrarea unei distanțe de 2 metri între oameni.

Iar în Croația, oamenii pot să-și facă din nou cumpărături în piețe. Autoritățile au permis redeschiderea acestora pe baza recomandărilor Ministerului Sănătății. La Zagreb piețele sunt deschise doar între orele 8 și 13 și permit un număr limitat de clienți, în același timp. Croația a raportat aproape 1500 de persoane infectate și 20 de decese.

Săptămâna viitoare și Austria va deschide magazinele mici, cu o suprafață de cel mult 400 de metri pătrați, în Danemarca școala reîncepe de miercuri, 15 aprilie, pentru ca pe 20 aprilie și elevii norvegieni urmează să se întoarcă în clase.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite