Coronavirus | Evidența vaccinurilor care sunt în lucru

Vaccin anti COVID19
Vaccin anti COVID19
13 august 2020, 13:53

Până la validare, vaccinul trebuie să  să își dovedească eficiența în testări și durate de timp specifice, atât în etapa preclinică, cât și în cele 3 faze ale etapei clinice.

În centralizarea făcută de OMS sunt furnizate, acolo unde sunt cunoscute, informații privind numele dezvoltatorului, producătorul vaccinului, denumirea platformei de vaccin, tipul de vaccin candidat, număr de doze necesare, calea de administrare,  faza etapei clinice în care se află vaccinul candidat.

Cât privește vaccinurile aflate în evaluare preclinică, sunt publicate informațiie cunoscute privind tipul de vaccin, numele dezvoltatorului, tipul de Coronavirus pentru care asigură protecția (SARS CoV-2, MERS-CoV, Pan-Corona), etapa actuală a evaluării clinice sau statutul de reglementare  și vaccinurile non-coronavirus proiectate prin aceleași platfome.

Tehnologia platfomei de vaccin este o cale modernă de producție bazată pe particule asemănătoare virusului. Relativ recentă, această metoda de proiectare a vaccinului poate elimina dificultățile din fabricarea tradițională a acestora și poate genera vaccinuri sigur, rapid și la costuri reduse.

Datele sunt disponibile despre vaccinurile în lucru, sunt accesibile AICI –> https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines

OMS atrage atenția că ”Acest centralizator a fost pregătit de OMS  în scop informativ, specific pentru pandemia 2019-2020, a noului coronavirus. Includerea în această bază de date a unui produs sau entități anume nu constituie și nu poate fi interpretată ca o aprobare  de către OMS a produsului, entității sau a oricăreia dintre activitățile sale. OMS ia măsuri rezonabile pentru a verifica acuratețea informațiilor prezentate în aceste baze de date, dar OMS subliniază că nu reprezintă și nici nu oferă garanții cu privire la acuratețea, competența, adecvarea unui scop anume, calitatea, siguranța, eficacitatea, comercializarea oeicărui produs.” OMS anunță de asemenea că ”își declină orice responsabilitate pentru orice deces, invaliditate, vătămare, suferință, pierdere, daune sau alte prejudicii de orice fel care ar putea rezulta din sau în legătură cu achiziția, distribuirea sau utilizarea oricărui produs inclus în centralizatorul publicat”.

Pe de lată parte, OMS face demersuri de identificare a unor căi de acces echitabil la vaccin, atunci cand produsul va f considerat sigur și cand va fi produs în serie.

Autor: Mihaela Căciuleanu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă