Coronavirus: Cazurile de COVID-19 din Asia au depăşit 100 de milioane (bilanţ Reuters)

COVID-19
COVID-19
30 martie 2022, 11:13

Regiunea raportează peste 1 milion de cazuri noi de COVID-19 o dată la circa două zile, conform unei analize Reuters. Cu peste jumătate din populaţia lumii, Asia contribuie cu 21% la totalul cazurilor de COVID-19 raportate.

Sub-varianta BA.2 a Omicron, extrem de contagioasă, însă cu o mortalitate mai redusă, a contribuit la o creştere semnificativă a cifrelor în ultimele săptămâni în ţări precum Coreea de Sud, China şi Vietnam. BA.2 reprezintă în prezent aproape 86% dintre toate cazurile secvenţiate, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Coreea de Sud conduce în clasamentul numărului mediu zilnic de cazuri noi raportate (unu din patru cazuri de infectare raportate la nivel global în fiecare zi), conform analizei Reuters.

În timp ce numărul cazurilor s-a stabilizat la începutul lunii martie, ţara raportează, în medie, peste 300 de decese în fiecare zi. Autorităţile au dispus ca toate crematoriile din ţară să îşi extindă programul de funcţionare.

China încearcă să ţină în frâu cel mai grav focar cu care se confruntă de la începutul pandemiei. Creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în Shanghai, alimentate de sub-varianta BA.2, a determinat centrul financiar chinez să intre în lockdown. Oraşul cu 26 de milioane de locuitori a intrat luni într-un lockdown în două etape, restricţionând circulaţia pe poduri şi autostrăzi pentru a limita răspândirea virusului.

China a raportat peste 45.000 de cazuri noi de la începutul acestui an, un număr mai mare decât cel înregistrat pe tot parcursului anului 2021. Deşi China a vaccinat 90% din populaţie, nu suficient de multe persoane în vârstă au primit doze de rapel, fiind astfel susceptibile la infectare.

Cu toate că ţara îşi menţine planul de limitare a focarului, experţi din afara Chinei rămân sceptici cu privire la eficacitatea măsurilor de lockdown în faţa variantei Omicron, extrem de infecţioasă.

„Este clar, din Australia şi din alte părţi ale lumii, că (măsurile de) lockdown pur şi simplu nu sunt eficiente împotriva Omicron – aşa că este de aşteptat să vină un val mare”, a declarat Adrian Esterman, expert în biostatistică la Universitatea din South Australia.

India a înregistrat 43 de milioane de cazuri de COVID-19, mai multe decât totalul din următoarele trei cele mai afectate ţări asiatice, Japonia, Coreea de Sud şi Vietnam.

De asemenea, India a raportat mai puţin de 2.000 de cazuri pe zi în ultimele 11 zile comparativ cu un vârf înregistrat în acest an, în ianuarie, de peste 300.000 de cazuri, în medie, pe zi.

La începutul lunii martie, Asia a depăşit 1 milion de decese asociate COVID-19. În prezent, 1.027.586 de milioane de persoane au murit în urma COVID-19 pe acest continent.

Vaccinurile sunt considerate mai puţin eficiente împotriva BA.2 comparativ cu predecesoarele acestei sub-variante.

Studiile au arătat că Omicron poate reinfecta persoanele diagnosticate anterior cu diferite variante de coronavirus.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite