Coroana de oțel, simbol al Regalității. A consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie

14 decembrie 2017, 19:03

Regele Carol I a fost cel care a purtat pentru prima dată coroana de oţel. A primit-o la 10 mai 1881. Suveranul a considerat că simbolul României Regale nu trebuie să emane opulență şi trebuie să simbolizeze eroismul militarilor care au cucerit independența. Coroana a fost făurită de elevi şi soldaţi ai Arsenalului Armatei. S-au turnat trei modele aproape identice.

Este foarte simplă, nu conține niciun email, nico piatră prețioasă sau semiprețioasă, fiind făcută dintr un afet de tun de la Plevna. Deci are o simbolistică legată de independența României” – Diana Mandache, istoric.

La 15 octombrie 1922, coroana Regatului României i-a fost dată Regelui Ferdinand la Alba Iulia. Nu sunt dovezi că Regele Carol al II-lea, tatăl Regelui Mihai, ar fi purtat vreodată coroana de oţel. Mihai însuşi a purtat-o abia când a revenit a doua oară pe tron, la încoronarea din 6 septembrie 1940, în Catedrala Patriarhală.

Face parte din patrimoniul Muzeului Naţional şi este încă expusă în muzeu şi nu a plecat din muzeu decât pentru scurtă vreme, pentru expoziţii temporare –

Acum, la o diastasnta de 70 de ani, coroana, revine simbolic ultimului Rege al Romanie, Mihai I. La ceremonii este folosita insa o copie fidelă a coroanei din patrimoniul Muzeului Peleş – Ernest Oberlander, directorul Muzeului Național de Istorie.

În 1947, când Regele a fost forţat să abdice, coroana a fost dată jos de pe stema ţării, iar din 1970, coroana Regilor României e în Muzeul Naţional de Istorie.

Coroana regală nu este doar un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie” – Regele Mihai I al României.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite