Coroana de oțel, simbol al Regalității. A consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie

Simbolul suprem al monarhiei române coroana de oţel pe care au purtat-o cel puţin teoretic, de la Carol I toţi regii României s-a întors, simbolic, la Mihai I al României. La catafalcul Majestatii Sale se află și coroana de oţel a regilor Romaniei.

14 Decembrie 2017, 19:03 (actualizat 14 Decembrie 2017, 20:43) |
Coroana de oțel, simbol al Regalității
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Regele Carol I a fost cel care a purtat pentru prima dată coroana de oţel. A primit-o la 10 mai 1881. Suveranul a considerat că simbolul României Regale nu trebuie să emane opulență şi trebuie să simbolizeze eroismul militarilor care au cucerit independența. Coroana a fost făurită de elevi şi soldaţi ai Arsenalului Armatei. S-au turnat trei modele aproape identice.

"Este foarte simplă, nu conține niciun email, nico piatră prețioasă sau semiprețioasă, fiind făcută dintr un afet de tun de la Plevna. Deci are o simbolistică legată de independența României" – Diana Mandache, istoric.

La 15 octombrie 1922, coroana Regatului României i-a fost dată Regelui Ferdinand la Alba Iulia. Nu sunt dovezi că Regele Carol al II-lea, tatăl Regelui Mihai, ar fi purtat vreodată coroana de oţel. Mihai însuşi a purtat-o abia când a revenit a doua oară pe tron, la încoronarea din 6 septembrie 1940, în Catedrala Patriarhală.

Face parte din patrimoniul Muzeului Naţional şi este încă expusă în muzeu şi nu a plecat din muzeu decât pentru scurtă vreme, pentru expoziţii temporare -

Acum, la o diastasnta de 70 de ani, coroana, revine simbolic ultimului Rege al Romanie, Mihai I. La ceremonii este folosita insa o copie fidelă a coroanei din patrimoniul Muzeului Peleş - Ernest Oberlander, directorul Muzeului Național de Istorie.

În 1947, când Regele a fost forţat să abdice, coroana a fost dată jos de pe stema ţării, iar din 1970, coroana Regilor României e în Muzeul Naţional de Istorie.

"Coroana regală nu este doar un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie" – Regele Mihai I al României.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN MOARTEA UNUI REGE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 5°C
IASI 12°C 6°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 12°C 5°C
BRASOV 9°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI