Patru dintre medicii români, care au lucrat în focarul de coronavirus din Italia au ajuns acasă, la Timișoara. Doctorii au fost impresionați de lupta pe care colegii lor din peninsulă o poartă cu noul virus, de atâta vreme. "Cred că avem o răspundere față de toți medicii din această lume " este mesajul transmis de unul dintre specialiștii ATI recent întorși din Italia.
Corina Georgescu, unul dintre cei patru medici care au făcut parte din echipa care a fost în Italia: Când ne-am oferit voluntari nu știa exact ce vom găsi, știam doar informațiile din media. Am găsit o Italia foarte bine organizată, calmă, adunată. Ne-au întâmpinat extraordinar de uman (...) Ne-au dat șansa să vedem absolut tot ce fac, să interacționăm cu pacienții atât la nivel medical cât și uman.
Au fost cazuri grave și mai puțin grave, au fost și reușite. Noi în spitalul în care am fost, eu personal nu am prins niciun deces, dar am prins succese terapeutice, pacienți care ieșeau și după 52 de ore, povestește medicul Corina Georgescu.
Cu privire la diferențele dintre sistemul medical din România și cel din Italia, Corina Georgescu spune că medicii noștri lucrează după aceleași protocoale și cu aceeași dedicare ca și cei italieni , trebuie doar să fie puțin mai organizați.
Corina Georgescu: Din fericire, am descoperit că medical nu fac extraordinar de mult față de cât facem noi. Noi avem protocoalele exact cele pe care le implementează ei. Noi le-am implementat mai repede decât au făcut-ei. Ceea ce s-ar putea să fie un avantaj pentru România. Mi se pare că și medicii noștri sunt dăruiți, implicați știm exact ce trebuie să facem, trebuie doar să ne organizăm puțin.
Cred că avem o răspundere față de toți medicii din aceasta lume nu doar fața de români, cred că acest voluntariat se poate desfășură oriunde este nevoie, în orice spital din țară sau din străinătate. Cred că oamenii ar trebui să facă acest lucru, prinde foarte bine, a subliniat medicul.