Corina Creţu, întâlnire cu Sorin Grindeanu: „Absorbţia va fi de 90,6%. Din păcate, se vor pierde 2 miliarde de euro”

16 martie 2017, 10:59

„Estimarea noastră este că, din păcate, se vor pierde 2 miliarde de euro, absorbţia va fi de 90,6%. Vestea bună este că 17 miliarde s-au investit în economia României. S-au creat peste 10.000 de locuri de muncă”, a spus comisarul european Corina Creţu, după întâlnirea cu şeful Executivului.

Corina Creţu a spus că sunt trei urgenţe privind folosirea fondurilor europene pentru care Guvernul trebuie să găsească soluţiile potrivite: „desemnarea autorităților de gestiune și control, îndeplinirea condiționalităților ex-ante restante și accelerarea implementării pe teren”.

„Anul acesta este decisiv pentru România. Este esenţial ca fondurile UE să fie cheltuite în mod strategic, în conformitate cu priorităţile de investiţie ale României. Felicit Guvernul că, într-un timp atât de scurt, a reuşit să facă progrese. Aşteptăm desemnarea autorităţilor de gestiune şi control şi accelerarea implementării pe teren (…) Un alt aspect pe care l-am discutat este necesitatea ca fondurile structurale şi de investiţii să meargă mână în mână cu finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Am agreat cu doamna vice-priministru ca cele două fonduri să se sprijine reciproc”, a spus comisarul european Corina Creţu.

În 2015 şi în 2016, România nu a pierdut niciun euro din alocările pe care le-a avut la dispoziţie, a spus comisarul european. Întârzierile şi pierderile provin, în marea majoritate, din perioada 2007-2011, a mai precizat Corina Creţu.

„Am avut o întâlnire de lucru. S-au discutat foarte multe aspecte tehnice (…) S-au luat măsuri ca, în perioada următoare, toate autorităţile de management să fie acreditate până la sfârşitul  anului. De asemenea, în perioada imediat următoare, se vor semna contracte de finanţare pe Programul de Competitivitate pe axa IT. În perioada următoare, veţi vedea un număr foarte mare de ghiduri de finanţare – aceste lucruri vor fi lansate în luna aprilie (…) Pe exerciţiul bugetar 2007-2013 ne vom închide la sfârşitul acestei luni cu o rată de absorbţie nesperat de mare: undeva în jurul a 90%”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

Cei doi au participat, joi, la prezentarea emisiunii de mărci poștale “10 ani România în Uniunea Europeană”. Emisiunea este alcătuită dintr-un timbru, având valoarea nominală de 8 lei, disponibil în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara sau online, pe site-ul companiei.

„Banii europeni aşteaptă la Bruxelles. Absorbţia fondurilor europene a scăzut alarmant”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite