Corina Crețu face un apel către Guvernul României: Folosiți fondurile europene pentru sănătatea oamenilor, care este un drept fundamental și nu un lux

Corina Crețu
Corina Crețu
11 octombrie 2022, 08:57

„Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populației feminine a generat o situație mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE. Din păcate, în România, cele mai multe femei depistate cu cancer mamar ajung la doctor de abia în stadiul 2 sau 3 al bolii. Screening-ul înseamnă, de fapt, diagnosticarea bolii în stadii în care aceasta poate fi curabilă, a scris Corina Crețu, marți dimineață, pe Facebook.

Comisia Europeana tocmai a recomandat Statelor Membre ale Uniunii Europene, acum câteva zilei, prin vocea Comisarei pentru Sănătate Stela Kyriakides, printre alte propuneri privind depistarea timpurie a cancerului sub toate formele sale, realizarea screeningului gratuit pentru femeile cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani, in scopul descoperirii cancerului la sân în faze incipiente.

De asemenea, Comisia recomandă ca testarea pentru virusul papiloma uman (HPV) să aibă loc gratuit pentru femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, la fiecare 5 ani sau mai mult, pentru a depista cancerul de col uterin.

Pentru cancerul colorectal, recomandarea va introduce testarea de triaj la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani.

Extinderea programelor de screening pentru cancerul pulmonar pentru fumătorii și foștii fumători în vârstă de 50-75 de ani este deja un program în curs de desfășurare în unele state membre.

Comisia Europeană încurajează folosirea fondurilor europene, acolo unde resursele naționale nu sunt suficiente.

Multe tari fac acest lucru de mult timp, a subliniat Corina Crețu.

Europarlamentarul a făcut un  apel la Guvernul României sa foloseasca fondurile europene pentru sănătatea oamenilor, ”care este un drept fundamental și nu un lux”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă