Corina Crețu a cerut clarificări de la Guvernul României în privința finanțării celor trei spitale regionale

29 octombrie 2018, 20:14

Cele 3 spitale regionale ar urma să coste între 1,2 și 1,5 miliarde de euro, spune comisarul european. Mult peste suma de 300 de milioane de euro, convenită inițial între Guvern și Comisia Europeană. Jumătate din bani ar fi urmat să vină de la Bruxelles. Tonul discuțiilor s-a aprins după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a susținut că, prin parteneriat public privat, un spital ar costa doar 140 de milioane de euro.

Corina Crețu, comisar european pentru Politică Regională: „Pentru noi este important să avem o decizie guvernamentală privitoare la felul în care se va acoperi acest deficit de finanțare existent. Dorim răspunsuri să știm dacă mai doresc să folosească fonduri europene pentru spitale regionale, dacă putem explora împreună posibilitatea de a mări această sumă”.

Situația pare că s-a deblocat după discuțiile pe care comisarul european le-a avut cu premierul României.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat și ministrul Sănătății și cel al Dezvoltării, pentru că discuțiile s-au axat pe atragerea fondurilor europene. Corina Crețu a susținut că vrea un răspuns oficial din partea Executivului, dacă mai vrea să atragă fonduri europene sau dacă a găsit alte surse de finanțare pentru dezvoltării României.

La discuții au participat și vicepremierul Viorel Ștefan și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Iar Guvernul a comunicat că s-au găsit soluții pentru construirea spitalelor.

Corina Crețu, comisar european pentru Politică Regională: „Doamna prim ministru m-a asigurat că nu s-a pus niciodată problema de a se substitui fondurile europene cu cele private, ci doar de a se completa. Am venit cu 3 variante, am discutat și aștept până mâine dimineață un răspuns de la Comisie, care variante sunt cele mai facile”.

Recent, Corina Crețu a lansat critici dure la adresa Guvernului de la București și a afirmat că România riscă să piardă o parte din banii europeni, din cauză că nu a depus proiecte pentru infrastructura de transport.

 

 

3 SPITALE REGIONALE

Cost actual: 1,2 – 1,5 mld.euro

Cost iniţial, 2015: 300 mil. euro

SURSA: Comisarul european

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite