Corina Crețu, în vizită la București: "S-au pierdut între 1,8 și 2 miliarde de euro într-un domeniu cel mai sensibil pentru România - acela al infrastructurii de transport"

Comisarul european pentru Politică regională trage un nou semnal de alarmă: în România, infrastructura de transport și cea din domeniul sănătății au probleme ce pot fi rezolvate cu fonduri europene. Însă, este nevoie de o decizie fermă a guvernului. Aflată în vizita în București, Corina Crețu a atras atenția că țara noastră a pierdut deja aproape 2 miliarde de euro din exercițiul financiar trecut, bani care ar fi putut îmbunătăți infrastructura. Luni la prânz, comisarul european discută cu premierul Viorica Dăncilă despre toate aceste probleme.

29 Octombrie 2018, 10:17 (actualizat 29 Octombrie 2018, 14:35) Știrile TVR |
Ionuț Gheorghe transmite pentru Telejurnal 14.00
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"S-au pierdut, de fapt, între 1,8 și 2 miliarde de euro într-un domeniu cel mai sensibil pentru România - acela al infrastructurii de transport", a subliniat Corina Crețu.

"Din cele 19,5 miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost, practic, lucrări pe teren, pentru că 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI și BERD pe care România le avea încă pentru proiecte realizate, cum ar fi de pildă Autostrada Soarelui, care era deja realizată, dar pentru care statul încă plătea credite. De asemenea, am preluat salariile tuturor funcționarilor care lucrează pe fonduri europene în România, tocmai pentru a ajunge la această rată de absorbție de 90%", a adăugat ea.

"Eu cred că România nu-și poate permite luxul nici măcar de a se gândi la ideea de a ieși din Uniunea Europeană, mai ales acum, când are în față președinția României, când are posibilitatea ca lider al Uniunii Europene pentru 6 luni să schimbe lucrurile în bine din interior", a conchis comisarul european pe această temă.

"Am înțeles, inclusiv prin declarațiile doamnei ministru Pintea, că proiectele celor 3 spitale regionale, de la Cluj, la Iași și la Craiova vor fi trimise la Comisie până la sfârșitul anului. De aceea, o voi ruga pe doamna prim ministru să ne confirme dacă acest lucru este valabil", a subliniat Corina Crețu.

"Eu nu critic și nu-mi propun să critic un guvern în ansamblul său, dar este datoria mea să avertizez asupra domeniilor unde sunt probleme (...) Cetățenii pot beneficia direct de această solidaritate financiară a Uniunii Europene numai dacă la nivelul autorităților naționale există voință politică și capacitatea administrativă pentru a elabora proiecte (...) Sunt cumva acuzată că acum am devenit mai vocală. Păi timpul trece!", a mai avertizat comisarul european.

Vizita Corinei Creţu are loc după câteva critici dure la adresa guvernului român în legătură cu absorbţia fondurilor europene.

Programul este unul destul de încărcat, a transmis Ionuț Gheorghe, jurnalist Știrile TVR. Politica de coeziune va fi subiectul principal de discuție cu oficialii din țara noastră.

Acum mai bine de o săptămână, Corina Crețu a reiterat că, atâta timp cât se află în această funcţie, va spune ceea ce are de spus atunci când există riscul de a se pierde bani europeni. Comisarul european a amintit că de 4 ani a atenţionat guvernele care s-au aflat la putere despre riscul ca România să piardă bani europeni.

"Sunt acuzată că nu am spus pe vremea domnului Cioloş. Ştiţi bine că am spus. Pentru mine nu contează guvernul. Atâta timp cât sunt comisar european, voi spune, pentru că este datoria mea să spun dacă există risc de a se pierde bani. Nici nu îmi place să se spună că noi blocăm la Bruxelles proiecte pe care de fapt nu le avem. De aceea trebuie să spun clar, să spun adevărul", a declarat Corina Creţu, la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Comisarul european Corina Crețu: Uneori sunt exasperată, dar nu numai în România, de ritmul lent, mai ales în domeniul infrastructurii de transport

La începutul lunii, comisarul a transmis la Bruxelles, că nu mai acceptă ”insulte” din partea guvernului român faţă de munca pe care o face. Crețu a subliniat că la Comisia Europeană se fac "eforturi supraomeneşti" pentru a evita dezangajările de fonduri pentru România, însă fără proiecte nu se poate finanţa.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI