Corespondentul personajului "Q" din filmele cu James Bond este în viaţa reală o femeie. Dezvăluirea şefului MI6

Şeful Serviciului Secret de Informaţii Britanic MI6, Alex Younger, a declarat că postul echivalent personajului 'Q' care apare în cărțile și în filmele cu James Bond este ocupat în ierarhia serviciului de o femeie. Younger, cunoscut sub numele 'C' (nu 'M', ca în filmele cu James Bond), a susţinut un discurs la Londra cu prilejul galei "The Women in IT Awards 2017", eveniment dedicat femeilor experte în tehnologie. El a pledat pentru ca mai multe femei să se alăture serviciului, adresându-se în mod special celor cu pregătire ştiinţifică sau tehnologică.

27 Ianuarie 2017, 16:52 (actualizat 31 Ianuarie 2017, 16:07) | Mihaela Carpea |
Q şi James Bond / FOTO: Captură youtube.com
Q şi James Bond
Alex Younger, şeful MI6, şi Ralph Fiennes,

"Dacă vreuna dintre voi doreşte să ni se alăture... adevăratul Q abia aşteaptă să vă cunoască şi sunt încântat să vă anunţ că adevăratul Q este femeie", a declarat şeful MI6.

"În condiţiile presiunii ridicate sub care operăm, cu cât ai mai mulţi oameni diferiţi, cu atât mai bune deciziile. Cred că succesul este asigurat de diversitatea abilităţilor tehnologice în MI6 şi de o mai mare diversitate, incluzând aici mai multe femei", a adăugat el.

Potrivit lui Younger, care conduce MI6 din noiembrie 2014, comunitatea de informaţii este probabil sub cea mai mare presiune din ultimii 25 de ani.

"Gadgeturile pe care le folosim acum - sau tehnologia operativă, cum o numim noi - sfidează probabil imaginaţia scriitorilor de romane. Aşa a fost întotdeauna. Diferenţa este că acum tehnologia ocupă un loc central în activitatea noastră, într-un grad pe care nu l-a mai atins niciodată", a subliniat Younger.

El a admis că rolul lui James Bond este "genial" în multe privințe, dar a pledat pentru risipirea miturilor.

"E bine într-un fel, pentru că toţi oponenţii noştri cred că în spatele fiecărui tufiş e un agent MI6 şi că suntem de 10 mii de ori mai mari decât suntem de fapt. (...)  Totul e în regulă, dar apare o problemă pentru că toate astea conduc la un stereotip, la un anume tip de persoană care poate face parte din MI6 - fie foarte stilată, fie absolventă de Oxford. Apropo, eu nu sunt niciunul din aceste două tipuri", a admis Younger, care este absolvent al Marlborough College.

(w500) Alex Young

(Foto: Alex Younger - 'C', şeful MI6 & Ralph Fiennes - 'M', şeful MI6 din seria 'James Bond')

"Asta stă în calea a ceea ce eu cred că este foarte important - să putem ajunge în fiecare comunitate din Marea Britanie şi să ne asigurăm că avem cei mai buni oameni, indiferent de domeniile lor de activitate".

Personajul 'Q', expert în tehnologia de vârf din filmele cu celebrul agent 007, a fost interpretat mereu de un bărbat.

Toate serviciile de informaţii din Marea Britanie şi-au schimbat strategia de relaţii publice după scurgerile masive de informaţii declanşate de Edward Snowden, notează "The Guardian".

La sfârşitul anului trecut, Younger a susţinut în premieră un discurs pentru presă în interiorul cartierului general MI6. "A fost pentru prima dată când un şef MI6 a susţinut o cuvântare în cartierul general, o mişcare menită să demonstreze că organizaţia face eforturi să fie mai transparentă", nota atunci publicaţia britanică.

Reporterii au fost aduşi la conferinţa de la Vauxhall Cross cu dubiţe şi au văzut foarte puţin din interiorul clădirii.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI