Corespondentul cotidianului american Wall Street Journal în Rusia a fost arestat pentru „spionaj”. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse susţine că jurnalistul a fost „prins asupra faptului”

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich
30 martie 2023, 11:48

Jurnalistul cotidianului american Wall Street Journal arestat în Rusia pentru „spionaj” a fost „prins asupra faptului”, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, informează AFP.

„Ceea ce făcea colaboratorul publicaţiei americane Wall Street Journal la Ekaterinburg nu avea nicio legătură cu jurnalismul”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova.

Ea a adăugat că reporterul cotidianului Wall Street Journal „nu este primul occidental celebru prins asupra faptului” şi că şi alţii „au folosit statutul de ‘corespondent străin’ pentru a acoperi activităţile lor”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, care este însărcinat cu eliberarea de acreditări pentru jurnaliştii străini, nu a oferit niciun exemplu în acest sens, niciun jurnalist occidental nefiind arestat până acum în Rusia.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat joi arestarea pentru spionaj a corespondentului cotidianului american Wall Street Journal, Evan Gershkovich.

Arestarea pentru un asemenea motiv a unui jurnalist străin este fără precedent în istoria recentă a Rusiei.

„FSB a dejucat activitatea ilegală a corespondentului acreditat (…) de biroul moscovit al publicaţiei americane Wall Street Journal, cetăţeanul SUA Evan Gershkovich”, a anunţat FSB într-un comunicat citat de agenţiile de presă ruse. Jurnalistul este „suspectat de spionaj în folosul SUA” şi de colectare de informaţii „asupra unei companii a complexului militaro-industrial” rus.

Înainte de a se ralia echipei cotidianul american, în 2022, Gershkovich era corespondent al AFP la Moscova, iar înainte de aceasta – a publicaţiei de limbă engleză Moscow Times.

Jurnalistul de 31 de ani este de origine rusă şi stăpâneşte la perfecţie limba rusă, iar părinţii său sunt stabiliţi în SUA.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite