CORESPONDENŢĂ EXTERNĂ Românii din Spania pot vota în alegerile locale dacă se înregistrează în Registrul Electoral

25 ianuarie 2023, 20:53

 

Românii din Spania au dreptul de a vota la alegerile administrative din luna mai. O dată la 4 ani Institutul Naţional de Statistică trimite noilor rezidenţi străini scrisori pentru înscrierea în Registrul Electoral. Anul acesta au fost trimise românilor 109.272 de invitaţii.

Lourdes Abella, director Recensământ Electoral, INS: În scrisoare după cum vedeți scrie CTT, ei trebuie să completeze acest număr și documentul de identitate străin, asta pe pagina de internet (n.r. ine.es). Apoi, pot răspunde prin poștă cu aceeași scrisoare, completează dacă vor să voteze sau nu, semnează și pun data.

Doar 665 au răspuns la scrisori prin poştă, alţi 991 s-au înregistrat electronic şi 2468 s-au prezentat la sediul primăriilor pentru a solicita dreptul de a vota.

Înscrierea se face o singură dată şi se pot înregistra şi cei care nu au primit scrisori direct pe site-ul Institutului Naţional de Statistică daca au certificat digital. În plus, românii au dreptul să şi candideze pe listele partidelor politice.

George Bologan, ambasadorul României în Spania: O atitudine pasivă, indolentă faţă de treburile publice nu rezolvă problema cetăţenilor. Noi stăm aici 2, 3, 4 ani, comunitatea românească însă are tot interesul să îşi proiecteze viitorul.

Românii din Spania pot vota şi la alegerile europarlamentare, însă trebuie să solicite separat acest lucru şi nu vor mai putea să îşi aleagă viitorii europarlamentari români, ci doar pe cei spanioli.

Din cei peste un  milion de români care trăiesc în Spania, doar 100 de mii(108.366) s-au înregistrat la Biroul Electoral Central şi vor putea vota la alegerile de anul acesta, restul se mai pot înscrie până pe 30 ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite