CORESPONDENŢĂ EXTERNĂ Românca Mariana Epure, cel mai bun bucătar femeie din Italia
Mariana Epure este din Focșani. În urmă cu aproape 20 de ani absolvea liceul veterinar, cu gândul să devină medic. În acea vară, viitorul soț, tot român, a invitat-o în vacanță în Italia, unde locuia el. A rămas însărcinată, iar viața i s-a schimbat brusc, la 19 ani. După ce a devenit mamă, s-a angajat la un restaurant ca să-și urmeze noua pasiune, bucătăria italiană.
După doar o lună, proprietara restaurantului i-a dat o veste suprinzătoare.
Mariana Epure – câștigătoare Trofeul cel mai bun bucătar profesionist femeie din Italia (2021): Mariana, de astăzi nu mai speli vasele. Să știi că m-am îngrijorat enorm de mult, pentru că nu înțelegeam unde am greșit. Au adus o altă doamnă la spălat de vase și m-au mutat la pregătirea aperitivelor.
De aici a început să își clădească viitorul și a absolvit școala de bucătari din Padova.
În urmă cu doi ani, în pandemie, restaurantele erau închise. Mariana încerca acasă rețete noi, iar degustători erau copiii ei. A auzit de concursul Federației Italiene de Bucătari și a decis să se înscrie cu un fel de mâncare pe bază de pește.
Mariana Epure – câștigătoare Trofeul cel mai bun bucătar profesionist femeie din Italia (2021): Cinci luni de zile am muncit la acea farfurie, cred că am schimbat-o de 100 de ori și am muncit atât de mult, până când am simțit în sufletul meu că nu mai trebuie să îl lucrez, doar să îl perfecționez.
Farfuria ei a impresionat juriul, iar premiul pentru cel mai bun bucătar femeie l-a primit chiar de ziua fiicei sale. Românca a apărut în toată presa din Italia și a avut ocazia să gătească pentru multe personalități.
Mariana Epure – câștigătoare Trofeul cel mai bun bucătar profesionist femeie din Italia (2021): Am avut onoarea de a găti pentru fostul premier Mario Draghi și în urmă cu 3 sau 4 ani, dacă nu greșesc, pentru actualul președinte, Sergio Mattarella.
Acum este chef în restaurantul unui club de golf din Selvazzano Dentro, lângă Padova.
Mariana s-a numărat printre bucătarii care au gătit și la festivalul San Remo, iar în timpul liber prepară meniuri destinate strângerii de fonduri pentru acțiuni caritabile.