Corespondență TVR din cel mai bombardat cartier din orașul Harkov: Constantin trăiește ca o fantomă în blocul distrus de ruși, soția și fiicele au murit în explozie. Vineri, echipa TVR pornește spre Izium

15 septembrie 2022, 19:26

UPDATE: Alexandru Costache, corespondentul TVR în Ucraina, revine cu noi informații din Harkov:

„Orașul este în beznă, de aceea nu puteți vedea nimic în spatele meu, este electricitate, este curent electric, însă administrația militară a Harkovului nu aprinde iluminatul public, astfel încât orașul să nu fie foarte vizibil pe timp de noapte pentru aviația și artileria ruse.

Acum două ore am fost în Saltivka, e cumva straniu să vezi că acolo încă locuiesc oameni, unii în apartamente cu lumină și apă curentă, lângă alte apartamente complet distruse de bombardamente.

Mâine dimineață, noi vom porni spre Izium, un orășel aflat la 123 de kilometri de Harkov, eliberat zilele trecute  în urma contraofensivei fulgerătoare a armatei ucrainene”.

CITIȚI ȘI: Război în Ucraina, ziua 204 | Ursula von der Leyen, la Kiev: Aveți „pentru totdeauna” un prieten în UE. Miza vizitei șefei CE: Ucraina va livra electricitate în mod susținut către UE. Zelenski a cerut sisteme de apărare antirachetă

Alexandru Costache, corespondentul TVR în Ucraina, relatează: „Altădată, în acest leagăn se jucau copiii. Acum, blocul  din spatele lui a fost distrus de artileria rusă, a rămas un morman de moloz, se poate vedea casa liftului,  un aparat de aer condiționat, pur și simplu totul este un morman de moloz. Suntem în Saltivka, cel mai  bombardat cartier din Harkov, pentru că linia frontului a fost foarte aproape. Rușii erau la șase kilometri, stabiliți într-un  sat, și bombardau de acolo Harkovul.

În continuare, cartierul Saltivka este cel mai aproape de granița cu Rusia, la numai 25 de kilometri. Chiar mai devreme se auzeau bombardamentele artileriei în depărtare.

Mai devreme, l-am întâlnit aici pe Constantin, un militar care a locuit în acest bloc. În noaptea de 26 spre 27 februarie, el era în spital, fusese rănit la picioare. În acea noapte tragică, artileria rusă a lovit blocul în care locuia familia lui Constantin, la etajul 11, soția și cele două fete – ele și-au pierdut viața. Ce tragedie a trăit acest bărbat! Acum, trăiește ca o fantomă în acest cartier-fantomă al orașului Harkov, spunea că acum locuiește în apartamentul  unui vecin, apartament care a scăpat de furia bombardamentelor.

Am vorbit mai devreme și cu Galina, o bătrână care spunea că, la începutul invaziei, a plecat din cartier, s-a mutat în alt cartier, tot în Harkov, unde nu au fost bombardamente.

Spunea că nu a vrut să plece, pentru că aici este casa lor. Galina a revenit în iunie și spunea că, pur și simplu, mergea pe stradă, se uita la blocurile bombardate și plângea. Mergea pe stradă și plângea. Asta am găsit aici, în Saltivka, cel mai intens bombardat cartier din Harkov”.

CITIȚI ȘI: Război în Ucraina, ziua 204 | Ursula von der Leyen, în vizită la Kiev: Aveți „pentru totdeauna” un prieten în UE. Nu vom reuși niciodată să compensăm ce faceți pentru democrație, pentru umanitate

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite