CORESPONDENȚĂ DIN UCRAINA | Rămășițele vieții printre ruine | Stanislav, sergent ucrainean: „Noi poate că vom muri, dar pământul nostru nu-l vom da”

9 martie 2022, 14:58

În Jitomir, imaginile sunt greu de privit. În urma bombardamentelor unele clădiri aproape că au fost puse la pământ. Printre resturile de moloz se zăresc rămășițe ale vieții care era înainte aici, fotografii cu oameni, haine, încălțăminte, un carnețel cu notițe. Unii s-au întors că să mai salveze câte ceva, în timp ce pompierii se chinuie să stingă focuri care încă mocnesc

Un bloc de locuințe pentru militari, dar și civili, a fost lovit ieri de o rachetă. Acum, pompierii încearcă să stingă incendiul, caută eventuale victime și încearcă să recupereze bunurile care mai pot fi salvate.

Aproape totul a fost făcut praf și pulbere. Oriunde privești, vezi bucăți de mobilier, geamuri sparte, jucării, electrocasnice, calorifere aruncate în afara clădirii, atât de mare a fost suflul exploziei. Mașinile au fost și ele distruse complet.

Printre ruine l-am întâlnit și pe Oleg. Venise că să-și ajute amicul militar care locuia aici.

“Din fericire, amicul meu a scăpat cu viață, dar apartamentul lui este distrus în totalitate. Toată agoniseala lui este pierdută. Nu știu ce va face de acum înainte”, spune Oleg, localnic din Jitomir.

Stanislav, sergent ucrainean: „Noi poate că vom muri, dar pământul nostru nu-l vom da. În cazul în care comunitatea internațională vrea să ne ajute, să ne ajute cu armament, astfel încât să ținem piept tancurilor rusești”.

În mijlocul dărâmăturilor au fost găsite și fragmente din bomba care a lovit clădirea.

În orele în care alarmele nu sună, Larisa trimite scrisori și mesaje profesorilor din lumea întreagă. Consideră că toată lumea trebuie să știe ce se petrece în Ucraina și toată lumea trebuie să ajute într-un fel sau altul pentru că acest coșmar să ia sfârșit.

Larisa, profesoară de biologie marină, Universitatea din Jitomir: “Noi iubim Ucraina și nu vom pleca nicăieri. Ne vom apăra pământul nostru”.

Din când în când, în Jitomir, clopotele încearcă să acopere sunetele alarmelor. Ultima încercare a oamenilor de implora inclusiv minuni divine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite