CORESPONDENȚĂ DIN REGIUNEA ODESA | Războiul tulbură satele de români din sudul Ucrainei

6 martie 2022, 17:32

Dar odată ieșiți din biserică, oamenii trăiesc realitatea crudă a războiului. Gardieni cu arma în mână, baricade și sentimentul permanent de nesiguranță.

Satul Camîșovca, cunoscut de etnicii români ca Hagi Curda, e împânzit cu baricade. Printre puținii bărbați ramași în localitate întâlnim paznicii care patrulează cu arma în mână.

Războiul nu strică prea mult mersul firesc al vieții comunității. Femeile și copiii s-au adunat la slujba de Lăsata Secului. De data aceasta, se roagă însă pentru pace și pentru revenirea soților și taților din zonele fierbinți ale războiului.

Părintele Mihail este mai mult decât îndrumător spiritual. Aduce și distribuie ajutoarele strânse de parohiile din România, cu care a rămas mereu în contact.

“Precum Ștefan cel Mare a ținut prin credință o întreagă imperie otomană , asemenea este și poporul ucrainean pentru întreaga Europă. România este acea corabie de salvare”, spune preotul.

Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost prima din Ucraina subordonată Episcopei Basarabiei de Sud – Mitropolia Basarabiei, deci Patriarhiei Române. Acum sunt două astfel de biserici care țin, canonic, de Patriarhia Româna. La Camîșovca (Hagi Curda) și la Reni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite