CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA Ce semnificație au spusele lui Putin și ce presupun ele?

21 septembrie 2022, 13:00

Era o decizie așteptată având în vedere că ieri, Duma de Stat a adus acele modificări în Codul Penal Rus, cu acele noi noțiuni de „mobilizare”, de „stare de război”, „perioadă de război”, „lege marțială”. Tocmai a pregătit terenul Parlamentul rus pentru decizia anunțată azi de Putin, a transmis, de la Moscova, pentru TVR Info, corespondentul TVR Liviu Iurea.

Iată principalele idei din mesajul lui Vladimir Putin:

Vor fi mobilizați parțial doar cei care au efectuat stagiul militar, sunt în rezervă și sunt specializați pe anumite arme sau domenii de activitate cerute acum în armata rusă. Cei care sunt specializați parțial vor trece într-adevăr printr-o perioadă de pregătire militară suplimentară și vor avea statut de cadru militar profesionist, cu toate beneficiile financiare și sociale. Voluntarii și așa-numitele „brigăzi de autoapărare” din regiunile separatiste Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie vor avea statut de militar profesionist, deci recunoscuți în Rusia, și măsura este tocmai pentru a-i motiva pe cei din teritoriile ucrainene controlate de Rusia să treacă și să-i fie fideli Moscovei.

Putin a mai spus că trebuie apărată integritatea teritorială și suveranitatea Federației Ruse, iar Moscova va folosi toate mijloacele de care dispune. Iar liderul de la Kremlin chiar spunea că „nu sunt basme”, iar „cei care ne șantajează cu armele nucleare” trebuie să știe că „Roza Vânturilor își poate schimba direcția”.

Referitor la referendumurile care nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională, din 23 – 27 septembrie, Putin a spus că le va susține și va face tot posibilul să le asigure desfășurarea în bune condiții.

Putin a fost foarte dur și acid la adresa autorităților ucrainene – deci Rusia nu are de gând să cedeze. În privința negocierilor din acest an, Vladimir Putin a dat vina pe autoritățile de la Kiev, că le-au blocat. Chiar a precizat că acum Rusia nu se luptă doar cu Ucraina, ci cu acel Occident colectiv, care sprijină Ucraina pe toate fronturile.

După Putin, pe ecrane a apărut și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a explicat cum va decurge această mobilizare. El a spus că fondul de rezerviști al Federației este în jur de 25 de milioane de oameni capabili să fie trecuți sub arme, însă cu acest decret al lui Putin vor fi chemați în jur de 300.000 de rezerviști. Cine nu intră sub incidența mobilizării parțiale: Nu vor fi chemați pe front studenții și nici militarii care își desfășoară stagiul la termen.

Frontul s-a extins pe 1.000 de kilometri, având în vedere că operațiunile militare se desfășoară și în regiunile trecute sub controlul Rusiei – Herson și Zaporojie. Acești 1.000 de kilometri sunt frontul actual.

Printre informațiile care se vehiculează acum și care sunt greu de verificat se număr și aceea că pe internet, toată lumea caută „cum să fugim din Rusia”. Sunt greu de verificat și de spus că sunt reale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite