CORESPONDENȚĂ DIN UCRAINA Povești cutremurătoare ale etnicilor români din localități învecinate cu Serhiivka, regiunea Odesa

4 iulie 2022, 19:56

Alina Grigore transmite din Serhiivka, din fața unui magazin care fost făcut una cu pământul. Ea a stat de vorbă cu localnicii și le-a aflat poveștile lor cutremurătoare.

Olga este farmacist, asistent medical şi şefa unui laborator de analize medicale din oraşul Bilhorod-Dnistrovskîi, Cetatea Albă, cum îi spun etnicii români care locuiesc în regiunea Odesa.

OLGA VICTOROVNA, farmacist Bilhorod-Dnistroskîi: Lucrăm aici toți împreună pentru a fi de ajutor oamenilor care ne apără, care au probleme de sănătate, să aibă unde să facă analize.

Olga este mamă a doi copii. Are o fiică de 11 ani şi un fiu de 9. După ce a început războiul, ei au stat o vreme la Chişinău, la rude. Pentru că îi era greu întregii familii să stea despărţită, copiii au revenit în Ucraina, dar acum locuiesc într-un sat mai îndepărtat.

OLGA VICTOROVNA, farmacist Bilhorod-Dnistroskîi: Ei nu mai au copilărie liniștită. Ei sunt în război, ei știu unde și cine a murit. Ştiu de Serhiivka, unde au murit copii. Ei ştiu de ce nu sunt acasă.

Nataşa locuieşte în Primorsko, un sat la câțiva kilometri de Serhiivka, unde rachetele ruseşti au răpit vieţile a 21 de oameni, mulţi copii. Nataşa este şi ea mama, are doi copii, iar în noaptea de 1 iulie a trecut printr-un coşmar.

NATAȘA, satul Primorsko: S-au speriat, noi noaptea nu ne-am culcat, am stat în picioare, copiii plâng și stau la ușă și strigă: mama, hai să fugim! Fugim, dar unde să mergem?

Tamara, mama Nataşei, are 66 de ani şi locuieşte la Farainovka, la 40 de kilometri de Serhiivka. Se teme de război şi a venit să îşi facă analizele pentru că nu se simte bine.

TAMARA, satul Farainovka: (Vă sperie războiul?) Tare! Noi, de când s-a făcut războiul, numai război vedem. Vedem câţi morţi, câţi vii, plângem copii morți … Cum o vrea Dumnezeu. Ne facem cruce la Dumnezeu: fă, Doamne, pace!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite