În oraşele bombardate din Ucraina, localnicii încearcă să se adapteze realităţii crunte a războiului. Iar cei din localitățile mai puțin expuse războiului se mobilizează ca să-și ajute semenii. Unii și-au transformat cafenelele sau restaurantele în centre sociale, unde asigură casă și masă pentru refugiați. Un reportaj în exclusivitate realizat la Vinița, de trimișii speciali ai TVR in Ucraina, Alex Costache și Alexandru Zugravu. Atenție, sunt detalii cu impact emoțional!
Acest loc, înainte de război, era o cafenea de artă din Vinița. Astăzi servește drept adăpost ucrainenilor care fug din calea războiului. Copiii nu prea înțeleg ce se întâmplă și poate că e mai bine așa. Cu râsetele lor inocente reușesc să mai taie din îngrijorarea care plutește aer.
Dimitrie și fiul lui, Danik, de un an și jumătate, s-au oprit temporar în acest adăpost din Vinița. Gândul lor este să meargă mai departe în România. Tatăl povestește că, din fericire, băiețelului îi plac mașinile și călătoriile, ceea ce le-a ușurat situația în aceste momente dificile.
Dimitrie (cu traducere și interpretare): Permanent auzeau alarme și au venit mai aproape de rudele lor. (Unde o să meargă?) În partea noastră, încolo.
Anastasia și copiii ei nu se mai pot întoarce acasă.
Anastasia (cu traducere și interpretare): Ei vin din Pokrov și au de gând să meargă în Verhovina. Dumneaei spune că de unde au venit, e liniște, dar peste un pod sunt cecenii și în urma lor au explodat podul și nu se mai pot întoarce acolo. Au trebuit să plece, că se speriau copiii.
Ucrainenii s-au mobilizat să își salveze semenii. Pavel este proprietarul cafenelei transformate acum în adăpost. Le asigură refugiaților o masă caldă și un loc de dormit peste noapte, așa încât, a doua zi oamenii să își poată continua drumul.
PAŞA (PAVEL) TROFIMOV, proprietarul cafenelei, organizator centrul de refugiați (cu traducere și interpretare): Înainte, cineva venea aici ca să studieze engleza, cineva bea o cafea. Când a început războiul, a ajuns la concluzia că trebuie să salveze oamenii.
Într-o altă cafenea din orașul Vinița se întind alte mâini de ajutor celor aflați în nevoie. Proprietarul, fost concurent la Masterchef Ucraina, le oferă refugiaților, voluntarilor sau militarilor ucraineni mâncare și băuturi calde.
SAȘA, proprietarul cafenelei (cu traducere și interpretare): Avem orez cu pulpă de pui și salată.
CATERINA, proprietara cafenelei (cu traducere și interpretare): Asta e ceea ce putem face noi în perioada aceasta. Ne străduim să ajutăm.
Oricine poate ajuta este invitat să aducă ingrediente sau preparate, care ulterior sunt împărțite. Ca să mai îndulcească puțin aceste zile amare, tănăra din imagini coace în fiecare zi brioșe și alte prăjituri, pe care le aduce la cafenea.
INA, voluntar: Este puținul ajutor pe care îl pot oferi în această situație.
Pavlov a fugit din Kiev cu soția și fetița de un an și zece luni. Au venit la părinți, în Vinița, dar drumul până aici a fost lung și obositor, așa că o cafea caldă le prinde bine.
PAVLOV, refugiat: Slavă Domnului că e mică și nu înțelege ce se întâmplă. Dar, să știți că timp de trei nopți, noi am dormit într-un subsol din Kiev. (Cu tot cu Margareta?) Da, da. Era o parcare subterană și fetița a dormit în mașină.
Astfel de gesturi oferite de localnici celor porniți pe drumul pribegiei dau speranță și putere. Toți și-ar dori ca războiul să se încheie cât mai curând, iar viața lor să fie la fel ca înainte. Până atunci, printre bombe, gloanțe și alarme antiaeriene, bunătatea tot găsește o cale ca să se strecoare.
---------------------------------------------------------------------------------
Trimişii speciali ai TVR în Ucraina, Alex Costache şi Alexandru Zugravu, se îndreaptă acum spre LIOV, în Vestul Ucrainei. Iar în drumul lor au găsit noi dovezi de solidaritate în rândul ucrainenilor, care îi ajută cum pot pe semenii lor din zonele distruse de bombardamente. În localitatea HMELNIȚCHI, de exemplu, un cinematograf a fost transformat în centru pentru refugiaţi.
----------------------------------------------------------------------------------
O cafenea de artă din centrul orașului Viniţa a fost transformată în centru pentru refugiaţi. Corespodenții TVR în Ucraina Alex Costache și Alex Zugravu au vizitat acel centru.
Proprietarii cafenelei au decis să își ajute semenii și au amenajat un adăpost pentru refugiați. Aici au venit, în special, mame cu copii.